Råd i nödens stund på resan

Med tanke på bombattackerna på Sri Lanka i dag, kommer här några råd om exempelvis en katastrof eller terrorattack inträffar på ditt resmål.

Själv är jag just nu på östkusten av Sri Lanka och även om jag mår bra och är en bit från de drabbade områdena (attackerna skedde huvudsakligen kring huvudstaden på västkusten), har det varit saker jag fått göra och gjort i förebyggande syfte som en följd av det hemska som inträffade.

Jag är närmare bestämt i Uppuveli på Sri Lankas östkust (bild nedan tagen från min altan).

DSC_0245

Jag var uppe tidigt i morse och badade och hade det paradisiskt bra. Skulle åka in till närmaste stad (Trincomalee, ca fem kilometer härifrån) och shoppa. Men kände att något var fel. TVn på dykshopen bredvid var på och det hela kändes inte bra (på avstånd såg jag att något hemskt hänt och kände direkt på mig att det var här på Sri Lanka).

Jag la av förklarliga skäl ned shopping-besöket i Trinco. Dels på grund av att det kändes dumt att besöka en stor stad under rådande omständigheter och dels för att jag hade andra viktigare saker att ta itu med.

Här är fyra råd för vad som är viktigt att tänka på om en katastrof eller terrorattack inträffar på resmålet.

 
Råd 1

När du vet att du är i säkerhet, se till att kontakta familj, vänner och arbetskamrater så fort som möjligt. Och använd flera olika sätt att kontakta dem på.

Jag började med att skicka sms från mitt Sri Lanka nummer (jag skaffade ett turist abbonemang när jag kom hit). Men troligen har sms trafiken varit överbelastad (för inget sms har kommit fram visade det sig) och internet har även tidvis varit lite skakig.

Jag fortsatte sedan med att ringa min mamma och pappa och mejla övriga.

Så rådet är att använda flera olika sätt för kontakt. Sociala medier kan vara ett bra sätt också för kontakt, men de kan också vara problem med dem (vissa sociala medier här på Sri Lanka lär till exempel temporärt vara blockerade av staten).

 
Råd 2

Följ nyheter i lokala medier och prata med de som jobbar på ditt boende för att hålla dig uppdaterad om vad som händer.

På följande hemsida finns dessutom råd och tips från svenska ambassader (bra att följa i nödens stund):

www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/reseinformation/ambassadens-reseinformation

 
Råd 3

Förbered dig för närmaste framtiden. Det beror såklart lite på vad som inträffat där du är. Men några saker kan vara bra att tänka på…

Om möjligt, ta ut extra pengar från närliggande bankomat.

Strax efter bomdåden gick jag till exempel till en bankomat i närheten. Har nu strax under tusen kronor i Sri Lanka rupee och det kan till exempel vara bra att ha ifall jag snabbt behöver förflytta mig eller om bankerna håller stängt ett antal dagar och kontakter tar slut i bankomaterna.

Det råder dessutom utegångsförbud på hela Sri Lanka just nu (från söndag eftermiddag den 21 april 2019). Vilket kan innebära att exempelvis butiker och restauranger är stängda både i kväll och i morgon.

När jag läste på en engelskspråkig nyhetssajt att utegångsförbud var på gång, kilade jag bort till närmaste butik och köpte bröd, frukt, kex, nötter, sju liter vatten och lite annat smått och gott.

Så nu har jag kontanter, mat och dryck. Vilket känns tryggt (oavsett om det kommer att behövas eller inte).

 
Råd 4

Om du planerat att resa vidare efter en katastrof i landet du besöker, kolla upp om det finns några restriktioner för exempelvis bussar och tåg eller om det är några platser som inte är läge att besöka.

Här till exempel är det troligt att bussresor tar längre tid de närmaste veckorna. Kommer antagligen vara många ”checkpoints” (polis- eller militärkontroller) längs vägarna. Plus att det talas om begränsningar av bagage på bussar.

Och säkerhetskontrollerna på flygplatsen i huvudstaden här på Sri Lanka har dessutom utökats kraftigt och det jag hört är att passagerare bör vara på flygplatsen cirka fyra timmar före avresa.

Även viktigt att kontakta ditt försäkringsbolag för att höra om din reseförsäkring fortfarande gäller. Speciellt viktigt att göra det om UD (svenska utrikesdepartementet) har infört en avrådan om resa till landet.

De flesta svenska försäkringsbolag följer UDs avrådan. Vilket alltså oftast betyder att reseförsäkringen (till exempel i din hemförsäkring) inte gäller för resa till ett land som UD avråder från. Om du likt mig redan är i ett land när UD inför en avrådan om resa till landet blir det än mer komplicerat så länge avrådan kvarstår (initiallt brukar reseförsäkringen gälla om man redan är i landet, men eventuellt med vissa begränsningar och vad som gäller kan skilja mellan bolag).

Just nu (sedan söndag kväll svenskt tid den 21 april 2019) avråder UD från resor till Sri Lanka och jag är osäker på vad som gäller för mig. Gäller min reseförsäkring fortsatt om jag väljer att fortsätta resan här även om UDs avrådan kvarstår.

Jag blir tills vidare kvar här där jag är och får kontakta mitt försäkringsbolag på tisdag (när de öppnar efter påskhelgen) och höra vad som gäller framöver för Sri Lanka.

Ursprungligen var min plan att ta mig vidare söderut längs östkusten ned mot Batticaloa om ett par dagar. Men det är nog ingen bra idé att åka dit nu (en av bomberna sprängdes i en kyrka där).

Får helt enkelt avvakta och se hur läget utvecklas här, höra vad mitt försäkringsbolag säger och avvakta vad UD gör angående sin avrådan om resor till Sri Lanka.

Planen för hela min Sri Lanka resa var att luffa runt här i tre veckor och sedan flyga vidare till Maldiverna. Men jag får alltså ta det lugnt, se hur läget utvecklas och sen ta beslut för vad jag gör. Får se om det blir fortsatt resa runt Sri Lanka eller möjligen flyga tidigare till Maldiverna (har hemresan från Maldiverna i maj).

DSC_0248

Just nu efter det hemska som hände tidigare idag, känns dock allt något mörkare (på flera sätt och vis, inte bara för att det är kväll) än den paradisiska känslan jag hade i morse.

 
Vill du ha fler tips och råd för nödens stund på resan, har jag tidigare gjort utförliga guider. Du hittar dem här:

www.jordenrunt.nu/resa/res-sakert/

Uppdaterat klockan 06.00 måndag den 22 april 2019: utegångsförbudet på Sri Lanka är hävt. Managern på guest houset jag bor på trodde att det skulle vara som vanligt med busstransporter på Sri Lanka inom ett par dagar. Jag har bokat ett par nätter till här och får se hur allt utvecklar sig. Allt verkar normalt häromkring och jag har bland annat tagit ett tidigt morgonbad i samband med att utegångsförbudet hävdes klockan sex i morse och affärer och banker sägs öppna som vanligt i dag.

Uppdaterat måndag 22 april på eftermiddagen: polisen har hittad ytterligare bomb (i fordon) i en stad och 87 detonatorer vid en busstation i huvudstaden Colombo. Utegångsförbud i kväll/natt igen.

Lugnt där jag är även i dag – förutom ett familjerelaterat (Sri Lanka familj) bråk på stranden i eftermiddags. En ung man/kille knockade (tydligen med flera slag) sin flickvän ett par hundra meter bort på stranden och blev sedan jagad längs stranden av en massa sri lanka män (precis till där jag var vid mitt boende). Vi turister (5-6 stycken) visste först inte vad det handlade om när alla kom rusande och skrek. Polis kom efter ett tag (varav en tungt beväpnad) och jag antar att det var polis även borta vid den knockade kvinnan (som jag på avstånd såg bäras iväg). Klart olustigt på alla sätt och vis.

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *