Prutandets ädla konst

grundtips-a-o-pruta

På många platser i världen prutar man vid köp och speciellt gäller detta på marknader och från gatuförsäljare. I korthet betyder det att försäljaren säger ett högt utgångspris och sedan är det upp till köparen att försöka få ned priset till en rimlig nivå.

Här är några tips för att lyckas så bra som möjligt med prutandet.

Förberedelser innan du startar prutandet
Kolla i förväg ungefär vad det är du vill ha och undersök om det finns fler som säljer samma vara. Det är inte alltid man kommer ned till rimlig prisnivå på första stället och då det kan vara bra med ytterligare möjligheter.
   Försök att ta reda på vad andra köpare betalar för samma vara. Allra bäst är att komma underfund med vad lokalbefolkningen betalar och för att kunna tjuvlyssna när de handlar, bör du lära dig räkna på landets språk.
   Språkkunskaper är förövrigt alltid bra och vid just prutande är min erfarenhet att försäljare blir mer välvilligt inställda om man kan lite av deras språk. Och en försäljare som gillar dig, ger troligen ett lite bättre pris.
   Klä inte upp dig i finkläderna när du skall ge dig i kast med seriöst prutande. Den som ser ut som ett vandrande bankfack, får garanterat betala ett högre pris.

På marknaden / där du skall handla
Gå till verket med ett glatt humör. Glädje smittar av sig på de flesta försäljare, som blir ännu lite mer välvilligt inställd till dig (och du har naturligtvis sagt hej och god dag på landets språk). Ha hela tiden glimten i ögat och läs av vilket humör försäljaren är på.
   Visa aldrig att du är jätteintresserad av en vara, eftersom du då ger försäljaren övertaget. Se i stället lite nyfiken ut och helst skall försäljaren bli desperat på att sälja varan till dig.
   Senaste gången jag var i Istanbul (Turkiet) till exempel, gick en försäljare efter mig i en evighet med ett paket om fem kvalitetsstrumpor. Jag var ointresserad. Hans första bud var 100 kronor och till slut hade han prutat ned sig själv till 25 kr. Det enda jag gjorde var att säga nej hela tiden (jag ville inte köpa några strumpor…).

En liten överkurs i prutandets ädla konst
Lite beroende på hur läget känns, kan man spela lite teater också.
   Ibland när försäljarna säger ett högt utgångspris, brukar jag vackla, ta mig för huvudet och stöna högt och ljudligt.
   Vid ett riktigt skambud, faller jag ibland ihop på marken, tar mig för hjärtat och ropar på läkare. Hela tiden med glimten i ögat. Speciellt i Asien brukar det fungera.
   Det är bra att ha på sig oömma kläder vid ”falla på marken tricket”.

Slutligen – tänk på att…
Där det är mycket turister som handlar, ligger ofta prisnivåerna ett snäpp eller två uppåt. Om du vill få de billigaste priserna vid shopping i ett land, försök hitta ställen där det är få turister och mestadels lokalbefolkning som gör sina inköp.

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *