Hög flygsäkerhet under 2011

Enligt en glädjande rapport från International Air Transport Association (IATA) var flygsäkerheten i världen bättre än någonsin under 2011.

Under 2011 inträffade elva stycken krascher med västerländskt byggta plan och där flygplanet blev helt förstört (eller såpass trasigt att det inte används igen). Detta motsvarar en krasch på 2,7 miljoner flygningar (en olycksfrekvens på 0,37). Under 2010 var motsvarande siffror 17 förödande krascher, en olycksstatistik på 0,61 och en krasch på 1,6 miljoner flygningar (och 2010 är det näst bästa flygåret i flygsäkerhetssynpunkt).

Tittar man på helhetsstatistiken på alla världens flygplan (även plan byggda i öststaterna) inträffade 92 olyckor under 2011, jämfört med 94 under 2010. Antalet personer som förlorade livet i en krasch under 2011 var 486, jämfört med 786 under 2010.

Om man dessutom kikar närmare på olika regioner i världen så är fortfarande Afrika den del av världen med klart flest flygkrascher och olyckor (även om de förbättrade sig något under 2011 jämfört med 2010). Även i Latinamerika och tidigare Sovjetrepubliker är olycksstatistik hög. Ofta har det att göra med gamla och dåligt underhållna plan i dessa regioner och även i många fall sämre infra-och säkerhetsstruktur. Plan från västerländska flygbolag har dock ofta en mycket bättre statistik även vad det gäller flygningar inom dessa mer olycksdrabbade regioner (om man skall flyga till dessa regioner, så är det statistiskt mer säkert att flyga med ett västerländskt bolag).

Läs mer i följande PDF från IATA:
www.iata.org/pressroom/pr/Pages/2012-03-06-01.aspx

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *