Vattenrening på resan

Det finns olika sätt att rena kranvatten på resan (i länder där det inte går att dricka kranvatten). Du kanske undrar varför rena det själv, när det oftast finns att köpa på flaska.
   En anledningar har med miljön att göra. I många länder inte finns inte något system för att återvinna platsflaskorna, utan att de bara slängs i naturen. Det värsta jag sett var i Jaisalmer i Rajasthan i Indien, i ett tempelområde där det låg flera tusentals platsflaskor slängda i olika hålrum (även i hålrum kring pyramiderna i Egypten var platsflaskor slängda på hög bara).
   Sedan kan det även bli en besparing i pengar om du är ute lite längre.
 
Koka vattnet
Till att börja med kan du koka vatten, vilket tar död på bakterier. Fast det är knepigt när man bor på hotell, vandrarhem eller guest house. Dessutom vill man gärna ha vattnet kallt. Är du ute och campar och har med dig ett campingkök, räcker det att koka upp vattnet för att det skall gå att dricka.
 
Penna med UV-ljus
Steripen verkar vara klockren produkt för att rena vatten på resan. Den använder inga kemikalier, utan det är helt enkelt ultraviolett ljus som dödar illasinnade bakterier (mikroorganismer) i kranvatten (så länge vattnet är klart).
   Produkten består av en inglasad stav som du sätter ned i vattnet och rör om med. Den drivs med fyra små batterier (fungerar med uppladdningsbara) och väger endast strax över 100 gram (längd 19 centimeter). Tänk på är att UV-ljus är skadligt för ögat. Kostnad för Steripen är ungefär 800 kr.
 
Reningsdroppar och Jodtabletter
Det finns olika medel i flytande form som man droppar i vattnet (till exempel Xinix Aqua Care och Micropur Forte). Fast det känns krångligt att släpa med, för om man skall vara ute länge måste man ha så mycket av detta med sig.
   Bättre då jodtabletter och exempelvis Katadyn (100 tabletter) finns bland annat på Get Out för 160 kronor (en tablett per liter vatten). Ett litet minus är att det sällan smakar speciellt gott av jodtabletterna.
 
Filtreringsutrustning eller elektrostavar
Dessa betingar ofta en tämligen dyr slant, men för den som skall vara ute länge (och/eller flera gånger i framtiden), blir det billigt literpris för vattnet (du kanske dricker 3-4 liter vatten per dag under resan och varje liter köpt vatten kostar runt 2-3 kronor). Några tips nedan:
 
MSR – MiniWorks EX
Filtret renar upp till 2 000 liter vatten. Sedan går det att byta ut. Det tar effektivt bort smak, bakterier, partiklar och protozoa (inkl cryptosporidium och gardia).
Vikt 456 gram och priset ca 1 150 kr
 
MSR – Miox Purifier
Fyll den med förorenat vatten. Vattnet renas sedan med elektricitet. Det renade vattnet kan hällas i exempelvis en vattenflaska med upp till fyra liter förorenat vatten då blir också det renat. Ingen bismak, kräver ej pumpning, batteriet räcker till ca 200 liter.
Vikt 297 grm och priset ca 1 800 kr
 
Länktips vattenrening
Nedan tips på några friluftsbutiker som säljer produkter för vattenrening. Get Out har en del olika varianter, liksom Naturkompaniet och Addnature. Hittade dock inga produkter till försäljning hos apoteket.
www.getout.se
www.naturkompaniet.se
www.addnature.com
www.pickpack.se
 
Mer läsning och tips om vattenrening:
www.vaccinationsguiden.se/vaccinationsguiden/vattenrening.asp
www.nyfikenvital.org/?q=node/1212
www.walkabouttravelgear.com/health.htm
www.botac.com/watfilpur.html

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email