Flygbolag vill bli först med naturgas i motorerna

Flygbolaget Qatar Airways har som mål är att bli det första kommersiella flygbolaget i världen som omvandlar naturgas via GTL-process (Gas-to-liquids), till flytande syntetiskt drivmedel till flygmotorer. Förädlingen av naturgas ska leda till mer miljövänlig flygtrafik, med markant reducerade koldioxidutsläpp.
    Tillsammans med Qatar Petroleum, Shell, Airbus, Rolls Royce, Qatar Science & Technology Park och Woqod (Qatar Fuel Company) ska Qatar Airways bedriva intensiv forskning de närmaste åren för att få fram ett mer miljövänligt flygbränsle.
   Forskningen kommer att bedrivas i det toppmoderna Qatar Science and Technology Park. Samtidigt investerar Qatar Petroleum och Shell flera miljarder dollar i en Gas-to-liquids anläggning i Qatar. Investeringen ska göra Qatar till världsledande på GTL. Redan idag utvinns komponenter till fordonsdiesel via GTL-processen.
 
Fakta GTL
GTL betyder att en gasformig råvara som t.ex. naturgas, biogas, huvudsakligen innehållande metan, omvandlas till flytande drivmedel avsedda för konventionella fordon och motorer som t.ex. dieselfordon. även flytande drivmedel för bensinmotorer och jetmotorer (turbiner, gasturbiner) kan tillverkas på detta sätt.

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email