Känslosamt att besöka koncentrationsläger i Polen

För ett antal år sedan besökte jag Auschwitz, Birkenau och Majdanek i Polen (under en tågluff genom Östeuropa) och det var kusligt hemskt.

Dessa före detta koncentrationsläger är bevarade som museer, för att vittna om hemskheterna som begicks där. Auschwitz och Birkenau är delvis återuppbyggda då mycket förstördes av nazisterna innan de retirerade.


Auschwitz med grindskylt Arbeit macht frei (arbete gör dig fri)

Birkenau – här miste miljonen livet

Birkenau var värst av alla och där miste runt miljonen människor livet.

Hit kom tåg efter tåg varje dag och körde in på koncentrationslägret genom den ökända porten som kallades the Gate to death (eller Death gate).

Här fick stora delar av de som var med på tågen gå direkt till gaskamrarna (som mest upp emot 10 000 om dagen). I krematorieugnar bredvid gaskamrarna brändes kroppar dygnet runt och bland annat hälldes aska i en liten damm (och än i dag, över 60 år senare, är dammens vatten fortfarande grått).

Majdanek – i stort sett allt bevarat

Till skillnad från Auschwitz och Birkenau (som förstördes av nazisterna och är återuppbyggda), är Majdanek nästan helt intakt och ligger i östra Polen ett par tre kilometer utanför staden Lublin.

Vid mitt besök på Majdanek gick jag hela vägen från mitt hotell de ungefär tre kilometrarna till Majdanek och det kändes rätt att gå.

När man sedan vandrar runt i baracker och gaskamrar är allt väldigt verkligt och påtagligt och obehagligt. I en barack låg till exempel tusentals skor samlade och man formligen kände lukten av smärta, lidelse och tårar.

Räkna med känslosamma besök
Eftersom Auschwitz och Birkenau ligger nära varandra (i Oswiecim med några kilometers mellanrum) går det bra att besöka båda under en och samma dag (men det är tuffa besök och jag kan rekommendera en vilodag mellan).
   Majdanek (ligger en bra bit bort) är också värt ett besök och jag tyckte nog att det var det som gjorde mest intryck på mig (man kunde nästan ta på ångest och lidelse där).
   Räkna med att ett besök det blir känslosamt och tungt. Här har mången tårar fällts genom åren (dels av fångarna och dels av de som besökt de nuvarande museerna).
   Till exempel när jag var vid Birkenau kom en klass svenska ungdomar med buss och efteråt (utanför Gate to Death) grät strängt taget alla i klassen.

Gick in i väggen efter tre besök på tre dagar
Personligen gick jag totalt in i väggen efter att under tre intensiva dagar ha besöka Majdanek, Auschwitz och Birkenau.
   Dag ett på förmiddagen var jag i Majdanek och på eftermiddagen tog jag tåget till Krakow. På morgonen dag två en kortare färd till Oswiecim och besök i Auschwitz på eftermiddagen. Dag tre på förmiddagen tillbaka i Auschwitz och på eftermiddagen Birkenau.
   Dag fyra på morgonen tåg från Oswiecim mot Slovakien (återupptog min tågluff). Men på tåget började jag må illa, blev matt i kroppen och mina ben skakade.
   Det gick inte att fortsätta och jag hoppade av i Krakow, tog in på ett hotell och bara låg på rummet hela dagen…

Innan du åker, kika gärna på följande två sajter som berättar om museerna / koncentrationslägren och dess historier:
en.auschwitz.org/h
www.majdanek.pl

Text och bilder: Robert Karlsson

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *