Unika bilder på hotad Sumatratiger

Inte mindre än 12 tigrar, varav två tigerhonor med ungar, har fångats på unika bilder på Sumatra (Indonesien). Dessutom har en kull med tre lekande tigerungar fångats på film. Bilderna är tagna med hjälp av WWFs video- och kamerafällor som tigrarna själva utlöser med hjälp av infraröda censorer.
   Skogen där tigrarna har observerats ingår i ett globalt prioriterat tigerlandskap – Bukit Tigapuluh – i Riau- och Jambiprovinserna på östra Sumatra. Det är ett av sex områden som Indonesiens regering lovade att skydda vid förra årets tigertoppmöte i St Petersburg. Men trots det hotas det nu av skövling från massa- och pappersindustrin.
   – Det är häpnadsväckande att få se 47 foton på tigrar där sex olika individer har identifierats och att få se tigerungar leka i det vilda i skog som hotas av skövling, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
   WWFs analys visar att tigrarna är koncentrerade till platser med naturliga skogar i ett område där skogsbolagen väntar på regeringens tillstånd att avverka skogen. Mellan 2004 och 2010, förlorade området 205 460 hektar (drygt 2000 kvadratkilometer) skog till massa- och pappers- och palmoljeindustrin.
   – Det finns uppskattningsvis 400 Sumatratigrar kvar i det vilda. Att få se tre ungar samtidigt är få förunnat. Men det är oklart om vi upptäckt så många tigrar för att vi blir bättre på att placera ut våra kameror eller om det beror på att tigrarnas livsmiljö krymper så snabbt att de tvingas till att dela på allt mindre områden, säger Ola Jennersten, tigerexpert på WWF.
 
Bukit Tigapuluh består av en nationalpark och omgivande buffertzoner med närmare 320 000 hektar naturskog. Cirka 42 procent av skogen skyddas och ingår i nationalparken Bukit Tigapuluh. Det är den största av den kvarvarande låglänta torrskogen på Sumatra som hyser närmare 200 fågelarter och 59 däggdjursarter.
   WWF har uppmanat lokala, regionala och centrala myndigheter i Indonesien att se det här området som en del av landets åtagande att skydda tigern och övrig biologisk mångfald.
 
Sedan förra sekelskiftet har antalet vilda tigrar på jorden minskat från cirka 100 000 djur till omkring 3 200 djur, en minskning med 97 procent. Orsakerna är illegal jakt, krympande livsmiljöer och handel med tigerdelar som statussymbol och för orientalisk medicin. WWF arbetar för att fördubbla antalet tigrar i naturen till 2022.
 
Se bilder och videoklipp här: www.wwf.se
 
Mer fakta om världens tigrar: www.wwf.se/vrt-arbete/arter/1125904-tiger

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *