Ekoturism i Thailand

Thailand utökar sitt arbete för att bevara den lokala kulturen och miljön. Ekoturismen i landet är tänkt att gynna lokalbefolkningen och syftar till att minimera de negativa aspekterna traditionell turism har på miljön.
 
Nedan tipsar Thailands Turistbyrå i Stockholm om några exempel på thailändska byar där du kan turista miljövänligt och samtidigt gynna lokalbefolkningen är:
 
Mae Kampong Ecotourism Village, Chiang Mai
 
I norra Thailand ligger den över hundra år gamla byn Mae Kampong (norra Thailand) och de har vunnit flera priser för sitt miljövänliga turistprogram. Byn ligger 1 300 meter över havet och producerar egen elektricitet från vattenfallet i närheten. Tillsammans med elförsäljning till andra byar längre ner på berget, är turismen en av byns viktigaste inkomstkällor. Förutom att bara njuta av vistelsen kan man besöka lokala örtträdgårdar, handla lokala produkter, göra utflykter till olika vattenfall eller slappna av med thailändsk massage.
 
Mer info om Mae Kampong:
www.openchiangmai.com/mae_on_mae_kampong.php
 
Thai Elephant Conservation Center, Lampang
 
Thai Elephant Conservation Center ligger mitt i regnskogen och här bor över femtio elefanter. Besökare kan bland annat mata, bada och rida på elefanter. Ekoturismprogrammet erbjuder allt från en-, två-, och tredagarsturer upp till en månad långa utfärder för riktiga elefantentusiaster. Shower på temat elefantkunskap, elefantridning och uppvisning av elefantbebisar är dagliga inslag på Thai Elephant Conservation Center. Byn har också ett elefantsjukhus där man gratis tar hand om elefanter som behöver vård.
 
Mer info om Thai Elephant Conservation Center:
www.changthai.com
 
Ban Doen Village, Loei
 
Ban Doen Village är en avlägsen och oförstörd naturskatt i norra Thailand, belägen i en av landets mest glesbefolkade provinser. Här finns det mycket att upptäcka för den kulturpassionerade, till exempel är risskörden i Loei ett måste att uppleva. Thailand är en av världens största producenter och exportörer av ris och att se hela processen från plöjning till färdigt ris är en upplevelse. På en gård i Phu Ruea-distriktet i närheten kan man lära sig massor om färsk svamp. Gårdens bönder undervisar i svampodling och besöket avslutas med en ekologisk svamprätt. Cykla till templet Wat Neramit där byborna fortfarande samlas för mer religiösa ändamål och fester. Området är fullt med sevärdheter, både kulturella och naturmässiga.
 
Om du vill ha ännu fler tips på ekoturism i Thailand, surfa vidare till sajten för Thai Ecotourism and Adventure Travel Association:
www.teata.or.th

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *