Malaysia – Nya spektakulära arter upptäckta på Borneo

Världsnaturfonden WWF rapporterar att forskare under de tre senaste åren har upptäckt 123 nya arter i de tropiska regnskogarna i hjärtat av Borneo. Till exempel en groda utan lungor, en kärlekskrank snigel som skjuter hormonpilar mot sin partner och världens största insekt. Totalt handlar det om 67 växter, 29 ryggradslösa djur, 17 fiskarter, 5 grodor, 3 ormar, 2 ödlor och en helt ny fågelart.
   – De nya fynden är fantastiskt glädjande. Men hoten är fortfarande många och mer resurser krävs om skogarna ska kunna skyddas på sikt, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på WWF.
 
Genom ett historiskt avtal – den så kallade Borneodeklarationen mellan Indonesien, Borneo och Brunei som slöts 2007 – ska länderna öka samarbetet kring naturskydd, hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning i Borneos hjärta. Målet är att bevara 220 000 kvadratkilometer oersättliga och värdefulla regnskogsområden. Som ett resultat kommer 58 procent av Brunei Darussalam att skyddas i någon form.
 
Under de senaste hundra åren har hälften av Borneos skogar försvunnit och bara 25 procent av låglandsregnskogen finns kvar. Bakom förlusten av regnskogarna ligger expansionen av oljepalmsplantager, skogsavverkning för virke och pappersmassa och bränder.
 
Mer Fakta: I Heart of Borneo – Borneos hjärta – lever ett tiotal arter av primater, 350 fågelarter, 150 reptil- och groddjursarter och cirka 10 000 växter. WWFs kontor i Malaysia och Indonesien arbetar för att öka skyddet och att få hållbart förvaltade skogar. Svenska WWF har med stöd av bidragsgivare, djungelfaddrar och biståndsorganet SIDA varit med att finansiera och stötta flera naturvårdsprojekt på Borneo och arbetet med att ta fram kriterier för uthålligt producerad palmolja.
 
Läs mer, se bilder och webbvideo på:
www.wwf.se/borneonyaarter2010

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email