Läsartips + intervju – Emma i Kyrgyzstan

Häromdagen kom ett spännande läsartips från Centralasien…
 
Hej Robert!
Jag kollade upp tipset om att CBT i Kirgizistan (Kyrgyzstan) tar emot volontärer, som du skrev om i våras i nyhetsbrevet. Efter mycket mailande fram och tillbaka beslutade jag mig för att åka.
   Jag är nyss hemkommen efter sex veckor i landet, varav jag jobbade ca tre. Tanken var att jag skulle jobba hela tiden om de behövde det, men effektiviteten var inte så hög och jag beslutade mig för att resa runt hälften av tiden.
 
Gällande visum finns närmaste ambassad i Berlin och London (ingen i Skandinavium), men till just Kirgizistan får man visum för 30 dagar då man reser in. Detta gäller bara om man flyget in till Manas international airport i Bishkek och det kostar 70 dollar (det är bra om man har exakt växel) och inte om man korsar gränsen landvägen.
   Man kan förlänga sitt visum på speciella OVIR-kontor i Bishkek, Osh eller Jalalabad. Förlängningen kan vara lite krånglig, men för de flesta går det på en dag och kostar ca 25 dollar (1085 som). Man bör ansöka om förlängningen ganska tidigt eftersom jag hört att det måste vara minst fem dagar kvar på visumet för att få en förlängning.
 
Att ta ut pengar kan vara svårt. Uttagsautomater finns bara i Bishkek, Osh och Jalalabad, och vissa av dem tar bara nationella kort. Dollar är bra resevaluta, men man får vara rädd om sedlarna för de vill bara växla sedlar i fint skick (helst ej vikta).
 
Mvh / Emma Harborn

 
Jag mejlade lite frågor till Emma om hennes resa
 
1. Var det ett bra volontärjobb?
– KCBT (Community Based Tourism Kyrgyzstan) är en mycket bra och seriös organisation. 80-90% av intäkterna går direkt till de inblandade människorna som på något sätt arbetar för organisationen lokalt. Vanligast är att CBT ordnar vandringar, hästridning och/eller bilutflykter. De är inriktade på ekoturism och vinsten går till de familjer som ordnar övernattning, hästägare, guider, hästskötare, chaufförer osv. Jag var i en avlägsen del av Kirgizistan, i Sary-Chelekområdet. Dit kommer det inte så många turister och CBT’s koordinator där kan inte leva helt på turismen. De behövde hjälp med att skriva informationsblad på engelska. Jag gjorde vandringar till fots och häst, fotade och satte sedan ihop ett informationsblad med beskrivning av turen dag för dag, foton, karta, priser och kontaktuppgifter.
 
2. Vad var bäst med Kirgizistan?
– Jag kan inte välja en sak! Kirgizerna är fantastiskt vänliga, nyfikna (på en lagom nivå) och gästvänliga människor. Landet är dessutom otroligt vackert. Vykortsvyerna tar aldrig slut!
 
3. Saker man inte får missa att se och göra i Kirgizistan?
– Att göra och se: Vandring/hästridning, övernattning i yurta (nomadtält) och att se nationella hästtävlingar (om man har tur att vara på rätt plats rätt tid)
– Platser man bör besöka: Arslanbob, Song-Köl och Issyk-Köl.

 
4. Bästa och/eller sämsta maträtten?
– Kött, kött, kött! Beror med andra ord om man gillar kött eller inte. Ganska svårt för vegetarianer. Jag har av misstag ätit mer kött under sommaren än de senaste tio åren. Shashlik (grillspett) är mycket populärt och finns nästan överallt. Men jag måste säga att vattenmelonerna är bäst. Stora, saftiga och billiga. Sämst är helt klart fettet. De tillagar allt i djurfett och de älskar fett. Ju fetare desto bättre. Kött ska gärna bestå till stor del av fett. Mmmm! Som turist måste man testa landets specialitet kymyz, jäst hästmjölk. Kirgizerna älskar den sura jästa drycken, men få turister provar om och om igen…
 
5. Hur är det med språk – klarar man sig på engelska där?
– Andraspråket i Kirgizistan är ryska, så om man behärskar det språket är det lätt att ta sig runt. På landsbygden är det inte säkert att folk pratar ryska. Engelska är ovanligt. Det är något lättare i storstäderna Bishkek och Osh, men även där pratar folk generellt inte engelska. De har för vana att prata ryska med utlänningar. Men som överallt annars kommer man långt med kroppsspråk, leenden och tålamod. Lär man sig dessutom några fraser på kirgiziska blir de väldigt glada och man har genast nya vänner.
 
Så mycket kostar landet
övernattning i sovsal i storstäderna = ca 45 kr inklusive lakan (går ej att välja bort)
övernattning på guesthouse/B&B/homestay på landsbygden (hemma hos en famlij är ofta det enda tillgängliga alternativet) = 40-90 kr (inklusive lakan, handduk och fruskost).
Måltid på guesthouse/B&B/homestay = 18-36 kr
Shashlik = från 5 kr
Stor vattenmelon = 3 kr
Delad taxi/minibuss:
Bishkek-Osh (ca 10 timmar) = ca 180 kr
Bishkek-Cholpon-Ata (4 timmar) = ca 40 kr
Bishkek-Kochkor (2-3 timmar) = ca 40 kr
Bishkek-Karaköl (6-7 timmar) = ca 80 kr
Hästridning 3 dagar vid Song-Köl (inkl. transport, häst, övernattning, mat, guide osv) = ca 700 kr
 
– Kirgizistan är förövrigt ett perfekt land om man vill vandra på egen hand. Många turister har med sig egen campingutrustning och beger sig ut på egen hand. Det är förhållandevis enkelt, mycket säkert och mycket billigt (man sover ju gratis).

 
Missa inte Emmas resedagboken från de sex veckorna i Kyrgyzstan:
www.backpacking.se/ViewAllDiarys.asp?TravelId=25702
Hon har även ett fotoalbum från färden:
www.backpacking.se/PhotoAlbum.asp?TravelId=25702&SubMenu=2
 
Mer fakta om Kyrgyz Community Based Tourism Association:
www.cbtkyrgyzstan.kg/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=36&lang=en

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email