Recept – Asien – Indonesien – Sate ayam dengan bumbu kacang

Få en smak av Asien genom att laga till en lokal maträtt därifrån:
 
Kycklingspett med jordnötssås – Indonesien – 4 portioner
 
Kycklingspetten:
4 hg kycklingfile   3 lökar   1 vitlöksklyfta   1 msk koriander   1/2 mak salt   3 msk soja
1 kryddmått cayennepeppar eller chilipeppar   3 msk citronsaft   2 msk farinsocker  
Jordnötssås:
Jordnötter   jordnötssmör   Paprika   Purjolök   Vitlök   smör   mjöl   Mjölk   Vitlök
 
Börja med att tillreda jordnötssåsen: finhacka 1/4 del av jordnötterna, skär/hacka en halv lök fint och en halv purjolök i små skivor. Skär 1/3 grön paprika och 1/3 röd paprika i små bitar. Ta lite vitlök och pressa. Blanda dessa ingredienser med chilipeppar, salt (örtsalt) och soja så det precis täcker det. Låt stå i några timmar (rör om då och då).
   Under tiden detta drar sig kan du fixa till kycklingspetten. Krossa vitlöken och skala och hacka lökarna mycket fint. Blanda i en stor skål lök, vitlök, salt och pepparn. Tillsätt citronsaft, farinsocker och soja. Rör väl. Skär kycklingfileerna i långa smala ”remsor” (ca. 2-3 centimeter breda), lägg dem i marinaden under någon timma. Trä sedan upp en remsa på varje spett.
   Gör en redning i en kastrull med det smälta smöret och mjölet (blanda ihop), häll på mjölk, resten av jordnötterna och skålen med de hackade nötterna och grönsakerna. Låt allt koka upp under omrörning. Byt platta, till en med svag värme och låt såsen puttra i 15-25 minuter. Smaka av och krydda efter hand, prova att hälla på det som är kvar av marinaden till spetten.
   Koka ris och sist grilla kycklingspetten på varje sida (några minuter räcker tills de fått fin färg). Servera spetten med risen och jordnötssåsen, sallad går fint till och kanske lite finskuren vitkål eller rödlök till (gott att dippa i såsen).
   Selamat Makan – Smaklig måltid.

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email