Malaysia – Ny ekoturismsatsning i norra delarna

Ön Pulau Banding är Malaysias senaste stora ekoturismsatsning. Arbetet görs i samarbete med Världsnaturfondens och Malaysia Nature Society. Tanken är att man skall bevara den 130 miljoner år gamla regnskogen och dess unika växt- och djurliv. Speciell hänsyn tas till den lokala ursprungsbefolkningen Orang Asli.
   ön Pulau Banding i sjön Temengor ligger i regnskogen Belum-Temengor. Och under projektets första steg skall man bland annat färdigställa Pulau Banding Rainforest Research Centre, samt ett kulturcenter där besökaren får en inblick i ursprungsbefolkningen Orang Aslis levnadsvillkor.
   Djungelvandringar dag- eller nattetid, fiske, forsränning och fågelskådning är några av naturaktiviteterna på Belum Rainforest Resort. Regnskogen har flera sällsynta djurarter som malajisk tiger, Sumatra-noshörning, och malajisk tapir, ett 160-tal sorters fjärilar, samt flera exotiska fågelarter, exempelvis alla tio arterna av näshornsfågel som finns i Malaysia.
   Regnskogens unika flora omfattar bland annat över 3 000 blomsterarter, bland annat världens största blomma, Rafflesian. Den kan bli över 100 centimeter i diameter och väga upp till 10 kilo. Varje knopp behöver flera månader på sig för att utvecklas och blomman lever endast ett par dagar.
 
Mer fakta om detta område på följande sajter:
www.mns.org.my/bt/why.htm
www.perak.info/Hulu_Perak/Pulau_Banding.htm
www.belumresort.com/location.html

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *