Läsarvarning – Juvelbluff i Thailand

Johan var nyligen i Thailand och blev i slutet av resan lurad att köpa ädelstenar, vilket blev en dyr historia för honom. Nedan kan du läsa Johans berättelse (varning):
 

Blåst av juvelerare i Bangkok
 
Jag var nyligen på en rundresa i Kina och Sydostasien i 2 ½ månad. Den näst sista veckan kom jag och min flickvän till Bangkok och där tog vi tuk-tuk som vanligt!
   Att åka med tuk-tuk till tre tempel skulle endast kosta 20 bath. Enligt chauffören berodde detta på att det var kungens födelsedag och då betalade regeringen bensinen till alla tuktuk förare (något som, vet vi nu, aldrig har inträffat i historien).
   Vi gick dock på det, dumma som vi var och fick åka till en massa tempel, men också en massa skräddare och juvelerare. Vi hade köpt kläder i Hoi An och ville därför inte ha något. Jag hade tidigare läst om blåsningar, men vi var så vana och vem fan vill köpa juveler när man är 20 år!!!?
   Jag har aldrig tidigare haft någon tanke på att köpa juveler och tyckte det var en jävla tokig idé när jag läste om dessa blåsningar i Lonely Planets guideböcker. Det slutade ändå med att jag köpte juveler för 12 000 kr. Jag blev övertygad av försäljarna att jag skulle tjäna in det dubbla vid försäljning i Sverige.
 
Vid Khao San Road i Bangkok blir man ofta erbjuden tuk-tuk billigt, detta innebär dock att man får åka runt till massa fabriker och affärer (förutom till den plats man skall till).
   Jag blev lurad vid en av dessa affärer och ville egentligen inte ha några safir- eller rubinringar med diamanter!
   Så läs turistpolisens varningar i Bangkok och läs kapitlet SKAMMED i Lonely Planet boken innan ni åker till Thailand! Försök att tänka klart även när ni blir övertalade att köpa juveler, för hur vet man vilken kvalitet det är och vilket pris som gäller i Sverige!
   Bara utbildade juvelare ska köpa i Thailand eller folk som är kunniga inom ädelstenar! Man kan bli så otroligt lurad! Nu sitter jag här hemma i Sverige med Nada. Ingen Sydamerika resa för mig nu! Bara att glömma den!
 
Take Care ute i världen, men se upp för att bli lurade. Man får inte tillbaka nåt om man blir det. Det är faktiskt bättre att bli rånad! Då täcker försäkringen det!
Johan (28 januari 2004)

 
 
>>> Robert ”Jorden Runt” Karlssons kommentar… <<< Johan är absolut inte den första som blir lurad i Thailand, utan det är tusentals turister varje år i Thailand som blir det. När du är ute och reser (oavsett var du befinner dig): om någon person erbjuder dig en möjlighet att tjäna stora pengar och det låter alldeles för bra för att vara sant. Då är det troligen just det, inte sant alltså.   Läs även Jorden Runts artikel om olika sätt turister blir lurade på penar

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email