Aktiva äventyr på resan

Det finns många spännande äventyr att ge sig ut på runt om i världen, till exempel att ta en trekkingtur (vandra exempelvis genom regnskogar eller ta sig fram 5 215 meter upp i Himalaya, se mig på bild ovan) eller cykla i städer och på landsbygd. Och i vattnet kan du roa dig med en mängd vattenaktiviteter. Exempelvis simma i böljorna de blå, surfa fram på vågor eller upptäcka en fantastisk undervattensvärld.

Nedan tips och fakta om olika sportiga aktiviteter under resan.

Världens billigaste surfingplatser

När man säger ordet surfa, då tänker nog väldigt många på Hawaii. Men det finns många fler platser runt om i världen som inbjuder till vågsurfing. Och vill du hitta destinationer där det är billigt att surfa (om man tänker boende, mat och dylikt) då kan till exempel följande destinationer vara något: områdena Piura och Tumbes i norra Peru, Lake Managua i Nicaragu, Baja California i Mexiko, västkusten av Puerto Rico, söderut längs kusten från Tanger i Marocko, Bali i Indonesien (plus att det finns många fler öar i Indonesien som inbjuder till surfing), längs kusten i regionerna Hikkaduwa och Galle på Sri Lanka.

Boka surfkurs eller surfcamp via jordenrunt.nu partnern KILROY:
travels.kilroy.se/aventyr-upplevelser/aktiv-adrenalin/surfing

Snör på dig vandringsskorna och ge dig ut på trekking

Att ge sig ut på en trekkingtur (vandringstur) i skog och mark på resmålet är alltid lika spännande. Till exempel ge sig ut på en regnskogspromenad och uppleva djuren omkring dig kan vara en makalös upplevelse du ”bär med dig” resten av livet.

Det kan handla om att ge sig ut på en dagstur, några dagar eller en längre tur med övernattning på exempelvis campingplatser eller i stugor eller små guest house längs vandringsleden.

Några riktigt kända trekkingturer är exempelvis Incaleden i Peru eller att vandra runt Annapurnamassivet i Nepal (Annapurna Circuit Trek). Andra mytiska vandringar är exempelvis att trekka upp till Mount Everest base camp i Nepal eller att gå Kokoda Track på Papua Nya Guinea.

Själv har jag bland annat trekkat kors och tvärs genom regnskogar på öar i Indonesien och till exempel tagit mig upp på den 3 726 meter höga vulkanen Gunung Rinjani på Lombok (även det Indonesien).

Jag älskar att trekka i Indonesien, oavsett om det handlar om endagstrekking eller vandringar upp på vulkaner eller längre etapper i regnskogar.

Min bästa djungeltrekk i Centralamerika var kort, men underbart spännande. Tikal i Guatemala är ett djungelområde med gamla mayapyramider och man känner sig lite som ”Indiana Jones” när man vandrar fram på djungelstigarna med vrålapor uppe i träden och helt plötsligt står man ”öga mot öga” med en 50 meter hög Mayapyramid. Tikal var magiskt när jag var där.

En spännande kvällstrekk gjorde jag i Mongoliet en gång. Hade tagit stopp från Transsibiriska Järnvägen och givit mig ut med Jeep i Mongoliets landsbygd och hamnade vid den vita sjön (som var nästintill helt igenfrusen fortfarande i mitten av maj, antagligen därav namnet Vita sjön). Bodde hemma hos en familj i en yurta och de tog mig och mina reskamrater med på en fisketur och vi gick någon timma genom skogen till en flod som inte var frusen, fiskade där hela kvällen och sedan i kolmörker mitt i natten tillbaka genom skogen. En av de mest annorlunda och spännande trekkingturerna jag gjort (på grund av vissa kommunikationsproblem, trodde vi att vi bara skulle gå ned till sjön och fiska någon timma, men i stället var vi borta halva dagen och halva natten).

Har även vandrat en halv dag en gång, i Kina, längs Kinesiska Muren. En fantastisk vandring där vi blev avsläppta på ett ställe vid muren och upphämtade på ett annan plats ca fem timmar senare. Gick längs delar av muren som inte var restaurerade, utan det var originaldelen av muren som var kvar sedan den byggdes i urminnes tider.

Min allra sydligaste vandringstur jag gjort vara så långt ned på Eldslandet man kan komma på sydspetsen av Sydamerika. Hade åkt buss hela vägen ned genom Argentina (flera olika etapper) och till slut blev jag avsläppt några kilometer innan vägen tog slut (vid världens ände). Jag gick sista biten tills där vägen slutar vid vattnet. Var en ganska magisk upplevelse, själva vandringen i sig var väl inte så upphetsande, men just att gå till vägens ände på Sydamerikas sydspets var magiskt (plus vetskapen om att jag tagit mig landvägen dit, med flera olika bussar, ända uppe från Brasilien och avslutade med att promenera sista biten).

Du hittar garanterat spännande trekking på de flesta platser i världen och ta dig tiden att ge dig ut på en vandring en dag eller två.

Om du går in för trekkingturen, då är det allra viktigaste utrustningen att ha med en skön ryggsäck. den skall sitta bra på ryggen, inte vara för stor och ha två ytterfickor för vattenflaskor. Ett par bra gymnastikskor är också bra att ha under trekkingturen, även om jag trekkat i flip-flop ett antal gånger (bland annat längs annarpurnaleden i Nepal). Det kan även vara bra att ha med en regnponcho (som du kan dra över dig och din ryggsäck).

övrigt att tänka på är att det är viktigt att dricka vatten regelbundet under dagen, speciellt om det är i ett varmt klimat. Annars är det lätt att du drar på dig värmeslag och blir uttorkad om du inte dricker ordentligt (jag kan lova att det inte är roligt att drabbas av värmeslag och uttorkning, som ibland kan komma i efterhand på kvällen så att man mår väldigt dåligt).

Kolla också upp ordentligt vad som finns längs trekkingleden om du skall gå under ett flertal dagar. Finns det campingplatser eller guest house. Hur långt är det mellan möjligheterna till boende. Finns det restauranger eller behöver du ha med all mat. Behövs eget tält och sovsäck. Försök att få tag på en karta och om det exempelvis är i Nepal, kan det vara bra med en topografisk karta över leden (som visar hur mycket det går upp och ned under vandringen).

Sedan kanske du behöver söka ett trekkiingtillstånd innan du ger dig av, eller är det en avgift om du skall vandra i en nationalpark.

Upptäcktsfärd på cykel

Det är helt underbart att upptäcka resmålet på en cykel oavsett om du gör en kortare dagstur på cykel eller om du ger dig av på en längre cykeltur under ett par dagar eller kanske rent av att du ger dig ut på en cykelresa.

Det finns många möjligheter att hyra cykel runt om i världen och ett flertal storstäder i Europa, USA och Australien har något kallat lånecykel. Vilket innebär att man betalar en dag- eller veckoavgift och sedan kan man låna cyklar ur cykelställ uppställda runt om i staden. Ett perfekt sätt att kunna trampa runt mellan sevärdheter i städerna, då cykelställen bland annat brukar vara placerade nära just sevärdheter. Finns bland annat i London, Paris, New York, Boston, Washington.

Att göra en längre cykelresa är ett fantastiskt sätt att lära känna ett land och dess befolkning, då man trampar fram genom landsbygd och i städer. Själv har jag bland annat tagit mig på cykel från Kina och genom Tibet, ner via Nepal och genom Indien och till änden av Pakistan (på bilden ovan är jag högt upp i Tibet på Friendship Highway, som går mellan Lhasa och Kathmandu).

Dyka och eller ta dykcert på resmålet

När det gäller sportdykning med tuber, så går det på mängder av platser i världen att hyra utrustning och följa med på dykutfärder. För att dyka med tuber, måste du dock ha dykcertifikat och den största dykorganisationen i världen som utfärdar dessa är Padi. Det finns tusentals Padi-anslutna dykskolor världen runt.
   En Padi open water nybörjarkurs (minimiålder 15 år) ger ett internationellt certifikat för dykning ned till 18 meters djup. Kursen tar normalt 3-4 dagar att genomföra, där ungefär hälften av kurstiden är teoretiska studier och resten bedrivs i vattnet.
   Naturligtvis går det att ta ett dykcert hemma i Sverige, men det blir billigare på en mängd andra platser runt om i världen. Dessutom är det såklart varmare och skönare att göra det i ett tropiskt land.
   I Asien är ön Koh Tao på den thailändska östkusten en av de hetaste favoriterna för budgetresenärer som vill lära sig dyka och även Malaysia har ett par billiga dyköar (Tioman och Perhentian). Bay Islands utanför Honduras östkust är Centralamerikas billiga dykparadis och Malawisjön är Afrikas budgetpärla under ytan.
 
Om du planerar att dyka (eller ta dykcertifikat) under nästa långresa, tänk på att kolla upp att din reseförsäkring eller hemförsäkringens resedel gäller även vid sportdykning (ned till 18 meters djup).
 
Om du har glasögon, men inte linser, kan det vara värt att investera i ett cyklop med slipat glas, detta då det är knepigt att ha på sig glasögonen under ett vanligt cyklop.

Snorkla på resmålet

För dig som inte har dykcert, finns ändå stora möjligheter att uppleva den underbara undervattensvärlden på många resmål. Ge dig helt enkelt ut på en spännande snorkeltur. Antingen har du eget cyklop och snorkel och kastar dig ut i böjlorna från närmaste strand eller så hyr du snorkel och cyklop. Finns även på många speciella snorkelutflykter med båt som man kan följa med på.
   En fördel med snorkling jämfört med dykning är så klart att du inte behöver några direkta förkunskaper (annat än att kunna simma) och att det är mycket billiga om du gör en snorkelutflykt (jämfört med dykutflykt).
   Nackdelen med snorkling jämfört med dykning är så klart att du bara kan hålla dig vid exmpelvis korallrev nära ytan och att du inte kommer lika långt ned i den spännande undervattensvärlden som vid dykning.