Grundfakta Visum

Kontrollera i god tid om du behöver visum, hur lång tid det tar, giltighetstid (sista dag för inresa) och om det är någon visumavgift.
   Vanligen söker man visum på landets ambassad. Det kan ta allt från några timmar till upp till en eller flera dagar att få visum. I vissa fall går det att få visum vid ankomst till landet och i en del fall behövs inte visum alls vid besök som turist.
   Om du skall vara ute på en långresa och besöka många länder, kan du behöva söka vissa visum under resans gång i ett grannland. Visum har nämligen oftast en sista dag för inresa i landet – brukar vara tre eller sex månader efter att det utfärdats.
 
Att tänka på…
Du skall vanligen bifoga en ifylld visumansökan, ditt pass och 1-2 fotografier (passfoto). Plus betala eventuell visumavgift (ibland kontant och i andra fall till ett bankkonto).
   Ibland kan man förlänga visumperioden (oftast hos immigrationsmyndigheten i landet).
   Om du vet att du skall besöka ett land flera gånger inom en kort period, kan du ansöka om visum som gäller för flera inresor i landet (kallas Multiple entry).
   Det kan i vissa fall underlätta med hyfsat proper klädsel (tex. långbyxor, T-shirt och skor – inte shorts, linne och badtofflor). Det är inte alltid det spelar någon roll, men det skadar inte (kan speciellt ha en betydelse vid ansökan om förlängt visum).
 
Visumregler för länder (i bokstavsordning):

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email