Transsibiriska Järnvägen 2015
Den mytomspunna Transsibiriska Järnväg stod färdig år 1905 och gick mellan Moskva och Vladivostok i ryska fjärran Östern. Det som de flesta i dag förknippar med Transsibiriska Järnvägen är tågresan till Peking i Kina och denna sträckning öppnades år 1916. Nedan fakta om tågresan, biljetter och tips.
Numera finns två möjligheter att åka till Kina längs Transsibiriska. Antingen längs rutten Trans Mongolian som går via Mongoliet och gör det möjligt för resenären att ta ett stopp i Mongoliets huvudstad Ulan Batur. Den andra rutten till Peking går runt Mongoliet och kallas Trans Manchurian.
(Moskva = röd – Irkust = orange – Ulan Bator = lila – Vladivostok = ljusblå – Peking = mörkblå)
[google-map-sc zoom=”2″]
Alla Transsibiriska tåg avgår från Moskva (Ryssland) och vanligen sent på kvällen. Och tåget från Helsingfors (Finland) kommer in på morgonen, så minst av allt får du den dagen i Moskva. Men stanna gärna en natt, det är en spännande stad att upptäcka (minst av allt ta en tur i den vackra tunnelbanan).
Åker du sedan Transsibiriska utan stopp, tar tåget 6-7 dagar till Peking och lika länge till Vladivostok. De populäraste stoppen är annars vid Bajkalsjön (Irkutsk, ca 4 dagar dit) eller Mongoliet (ca 5 dagar dit).
Du behöver en del visum (Ryssland och Kina) och den svenska resebyrå du köper Transsibirisk biljett hos, kan hjälpa till med det ryska visumet (som annars är svårt och krångligt att ordna på egen hand). Visum till Kina kan du dock ordna själv och under 2014 och 2015 behövs inget visum till Mongoliet om du skall dit.
Transsibiriska biljetter – priser 2014
Det finns flera svenska resebyråer (Iventus Travel till exempel) som säljer biljetter till Transsibiriska, antingen direktbiljetter utan stopp eller biljetter till destinationer innan slutstationerna. Ungefärliga priser:
Moskva till Peking kostar runt 5 000 kronor eller lite billigare.
Moskva till Ulan Bator, räkna med runt 3 300-3 500 kr.
Moskva till Vladivostok går på ungefär 5 500 kronor.
Moskva till Irkutsk (Bajkalsjön) pris kring 3 300-3 500 kr.
Ulan Bator till Peking kostar cirka 1 500 kr.
Irkutsk till Ulan Bator ungefär 1 600 kr
Högsäsong (flest resenärer) längs Transsibiriska är det ungefär mellan maj och september, med allra flest resenärer från ungefär mitten på juli till i början av september.
Köp tågbiljett Helsingfors till Moskva online
Från Helsingfors (Finland) avgår dagligen tåget (Tolstoi) klockan 18.23 och kommer fram till Leningradstationen i Moskva nästa morgon klockan 08.24. Köper du denna biljett genom Finska Järnvägen (köp online), kostar det cirka 87 euro i fyrbäddskupe. Följande sida har tidtabell och du kan även köpa biljett:
www.vr.fi/cs/vr/sv/_venajan_liikenne_sv#Tolstoistidtabeller
På Helsingfors tågstation finns växlingskontor, uttagsautomater (Visa/Master Card), förvaringsboxar för rygga/väska, kiosker och serveringar. I anslutning till stationsbyggnaden (ta rulltrapporna en trappa ned) finns restauranger, livsmedelsbutiker (med en del färdigrätter som exempelvis pytt) och uttagsautomater.
Mer om den Transsibiriska tågresan
Det Transsibiriska tågen från Moskva (som går österut längs Transsibiriska järnvägen mot Kina, Mongoliet och Ryska fjärran östern) avgår från Jaroslavskaya-stationen (ligger precis bredvid Leningrad stationen).
På tågen kan du välja mellan fyrbädds- eller tvåbäddskupé. Fyrbädds fungerar alldeles utmärkt och är såklart mycket billigare än de mer lyxiga tvåbäddskupeerna (som exempelvis har dusch). När det gäller tvättmöjligheterna i fyrbädskupeerna, så är det vaskning i handfat på vagnens toalett som gäller.
Det finns alltid varmt vatten till te, kaffe, snabbnudlar och liknande att hämta i vagnarna (finns en samovar med hett vatten i ena änden på vagnen).
I tågets restaurangvagn finns dryck, snacks och maträtter och du betalar i lokal valuta (US-dollar kan också fungera, fast vanligen till dålig växelkurs). Ju längre resan varar, desto mindre utbud i restaurangvagnen.
När du åker genom Ryssland brukar det finnas: kefir, kaffe, the, kaka, kex, kaviar, ost, stekt ägg, korv, skinka, soppa, kycklingrätt, biffstek och fiskrätt i restaurangvagnen.
På stationerna finns nästan alltid små kiosker och stånd. Utbudet varierar från station till station, du kan hitta till exempel kex, dryck, snacks, frukt och smårätter till billiga priser. Var dock vaksam, så att tåget inte avgår utan dig, då stannar ofta bara kortare stunder.
Tågen går ganska sakta, ca 70-80 km per timma och stannar på en stor mängd stationer. Men stoppen är korta, vanligen 15-20 minuter och det finns inte tid annat än att sträcka på benen ute på perrongen. Gå inte ut från stationen, för ibland kan de ge sig av efter ett kortare stopp (exempelvis om de ligger efter tidtabellen) och det är nog ingen höjdare att bli strandsatt någonstans i Sibirien (speciellt inte om det är på vintern).
Fakta och research (dec 2014) – Robert Karlsson (jordenrunt.nu)
Relaterade tips på jordenrunt.nu!
Ryssland:
Mongoliet:
Kina:
- Sky100 – utsikt 393 meter över Hong Kong
- Kina – Besök Kinas största vattenfall
- Kina – Gratis museum i Shanghai
- Hong Kong – Teknikmuseum med gratisonsdagar
- Gratis på kulturmuseum i Hong Kong
- Kina – Utsikt 474 meter över Shanghai
- Kina – Gratis på tågmuseum i Hong Kong
- Kina – Hitta gratismuseer i Macau
- Kina – Gratis på Hong Kong Monetary Authority
- Hong Kong – Gratis fängelsemuseum
- Träffa svenskar i Shanghai
- Kina – Utsikt 459 meter över Guangzhou
- Kina – Veckopass på fem museer i Hong Kong
- Länkar turistsajter för Kina
- Kina – Visumregler
- Kina – Åk Ding Ding i Hong Kong
- Hong Kong – Temple Street Night Market
- Asien – Kina – Kashgar Sunday market
- Hong Kong – Gratis vandrings- och cykelbroschyrer
- Upplev Kina med tåg
- Kina – Tåget upp på världens tak till Lhasa
- 72 timmars visumfritt – Peking – Shanghai – Guangzhou
- Hong Kong – Gratis guidad trekkingtur
- Stå i flera länder i Asien samtidigt…
- Läsartips och prisguide Kina
- Kina – Allt om transporter i Hong Kong
- Se 7 tempel i Hong Kong med spårvagn
- Ny båtrutt mellan Kina och Vietnam