Sista minuten till Antarktisk

Jag fick en mejlfråga av Viktor som vill till Antarktisk…

 

Hej!

Mitt namn är Victor och jag har följt alla spännande Jorden Runt brev sedan start. Är själv resefantast och är ute på resande fot jämt och ständigt. Nu har jag som mål att ta mig till Antarktis, dock finner jag det väldigt svårt att hitta information om detta då det inte är alls många som gjort just den resan. Tänkte resa i Sydamerika också, så tänkte slå två flugor i en smäll, så ett alternativ skulle kunna va att åka till Ushuaia, eller vad tror du?

Har du någon koll på om det är dyrt, och vad som gäller, är det expeditioner med fartyg som gäller, och kan man komma undan någolunda billigt?
Och framför allt, ska det bokas i förväg eller kan man dyka upp på plats och hoppas på en sista minuten för att pressa priset?
MVH / Victor K

 

Robert ”Jorden Runt” Karlsson svarar = ca 25 000 kr för sista minuten

Jag har själv varit i Ushuaia (åkte buss ned genom hela Argentina dit) och det är en av de viktigaste platserna för båtturer till Antarktis. Dock åkte jag aldrig till Antarktisk själv, men träffade folk som väntade på sista minuten platser.
   Och där finns möjlighet att hoppa ombord för sista minuten platser på båtarna (till reducerat pris). Men allt är beroende om de avgående båtarna har några lediga platser och man kan således inte veta säkert i förväg om eller när man i så fall kan åka (kan innebära väntan i upp till ett par veckor).
   Priset brukar ligga runt 7 000-8 000 dollar (ca 50-57 000 kr) för en normal biljett och en rudntur på ca 10-12 dagar. I allra bästa fall kan detta pris kapas till hälften vid sista minuten (3 500-4 000 dollar bör det gå att få en biljett i Ushuaia för).
   Även med halva priset (ca 25-29 000 kr) är det fortfarande väldigt dyrt (speciellt för backpackers) och personligen när jag var i Ushuaia tyckte jag det var för mycket pengar (mitt mål var förövrigt inte Antarktisk, utan att ta mig till platsen där världens sydligaste väg tar slut, cirka 17 km söder om Ushuaia).

Säsongen får båtresor till Antarktisk är normalt mellan oktober och mars och resan de cirka tusen kilometrarna med båt tar ett par dagar.

Eldslandets turistbyrå har mycket info om båtresor till Antarktisk

Turistsajten för Tierra del Fugo (Eldslandet = regionen där världens sydligaste stad, Ushuaia ligger) har en utförlig avdelning på engelska om att åka till Antarktisk. De tre länkarna (sidorna) nedan är de viktigaste:

Grundfakta om att åka båt till Antarktisk
Lista med skepp/företag som kryssar till Antarktisk
Turistbyrån har personal som kan allt om Antarktisk – mejla frågor till dem

Följande sajter har mycket bra information för den som är nyfiken på Antarktisk (oavsett om du planerar ett besök eller bara vill veta mer):
www.iaato.org/sv/guidelines-and-resources
www.dna.gov.ar/INGLES/OTROS/INDEX.HTM

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *