Söderhavet – Världens tuffaste bungy på Vanuatu

På Vanuatu i Söderhavet hålls årligen mellan april och juni världens tuffaste lördagsfestligheter kallat Nagol, där våghalsiga män kastar sig ut från över 20 meter höga ställningar. Nagol är en gammal skördetraditionen på ön Pentecost och detta är ursprungsformen av bungy (tanken om bungy föddes när en besökare såg nagol).
   Men Nagol är mycket tuffare än bungy och det finns till exempel inga elastiskt rep som dämpar fallet och det är inte heller så att hopparen doppar huvudet i vattnet i en flod. På Pentecost hoppar man från 18-27 meter höga träställningar (tar ca fem veckor att bygga). Lianer är sedan fästa i ställningen och runt hopparens ben och flygturen går rakt ned mot en jordig sluttning. Inte så sällan blir det skador och de flesta hoppare skrapar huvud och/eller kroppen i marken vid ”landningen”.

Denna hopptradition kallas alltså Nagol (eller N´gol eller Land diving) och det är män (kan vara så unga som sju år) som mellan april och juni varje år utför dessa djärva hopp. Det är den som kastar sig ut, som väljer sin egen lian och det gäller att välja rätt längd så att kontakten med marken inte blir alltför tuff. Tanken bakom detta hoppande är bland annat att man får en bra yamsskörd det kommande året, om man”gräver upp” lite jord med huvudet (under perioden april till maj är det förövrigt tid för att skörda yams).

 

Ursprungligen sägs Nagol härstamma från att en kvinna, som blev misshandlad av sin man, rymde och mannen jagade efter henne. Hon klättrade upp i ett högt träd och band fast en lian i sitt ben utan att hennes man såg det. Mannen klättrade också upp och sedan hoppade kvinnan och mannen kastade sig ut efter henne. Hon överlevde fallet då lianen stoppade en totalt kraschlandade på marken. Hennes man däremot, dog av fallet.

Om du vill se de djärva hopparna av i dag, är det alltså bara att bege dig till ögruppen Vanuatu (i Söderhavet) och ön Pentecost, där man genomför Nagol på lördagar mellan april och juni. Det är inte tillåtet att hoppa för turister, men det lär ändå vara ett äventyr bara att se.
 
Mer om Nagol och bilder på följande sajter:
www.vanuatu.travel/en/provinces/penama-province/pentecost

www.bensmethers.co.uk/photos/vanuatu

www.alamy.com/stock-photo/land-diving-vanuatu.html
 
Planera ett besök på Vanuatu: www.vanuatu.travel

Hitta till ön Pentecost (se orange pin på kartan):

[google-map-sc zoom=”5″]

 
Fler restips på jordenrunt.nu om Söderhavet:

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
kommentarer

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *