Indonesien – Bilder från Manokwari

Papua är Indonesiens största provins (beläget i den östra delen av Indonesien) och provinsen består av ungefär halva ön Nya Guinea. Den andra (östra) delen av Nya Guinea är landet Papau Nya Guinea.

   

Papau är en härlig och spännande del av Indonesien med paradisständer, regnskog och snöklädda bergstoppar över 5 000 meters höjd. Ursprungsbefolkningen är mer relaterad till det melanesiska folkslaget från Nya Guinea och närliggande Söderhavsöar (Solomonöarna, Vanuatu med flera ögrupper).
   Det finns även en hel del befolkning på Irian med mixat ursprung (holländskt/melanesiskt). Plus att stora befolkningsflyttningar har även genomförts från de tättbefolkade delarna av Java och Bali. Många har emigrerat till Papua eftersom det är en av Indonesiens minst befolkade provinser.

   

Provinsens huvudstad heter Jayapura och den ligger längst upp i provinsens nordöstra hörn, bara ett par mil från gränsen till Papau Nya Guinea. Det finns en flygplats strax utanför staden som tar emot stora jetplan och hit går flyg från stora delar av Indonesien. Om du inte vill flyga hit, åker det stora statliga båtbolaget Pelni hit med flera olika passagerarfartyg (från Jakarta tar det ca sju dagar med båt). Det finns vissa bilvägar längs Papuas kustområden, men annars är det bara flyg med mindre plan som står till buds eller trekka rakt in i djungeln.

Däremot går det utbredd trafik med skepp längs kuststäderna.

Manokwari är en mysig liten stad på baksidan av ”fågelhuvudet”. Där finns en härlig strand, fladdermusgrottor och kanonfin regnskog bara några steg från stranden. Det finns också fina små öar som går att besöka. Dykning är också möjligt i detta område.

Bilderna på denna sida är tagna i Manokwai (alla utom bilderna på skeppen härovan, som är från Jayapura)…

Efter bad kan man gå genom byarna och upp emot djungeln.

Där kan man träffa på djungelfolken och se hur de lever.

Vill man inte vandra kring i den prunkande grönskan, kan man gå under jorden och utforska grottor.
I kolmörkret lever tusentals fladdermöss.

Alla bilder tagna av Robert Karlsson ca 1992 har jag för mig!

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *