Kurser för flygrädda – bota din flygrädsla

flygradd-robert-plan2
 
Film om flygrädsla   Flygrädslekurser   Tips för flygrädda   Fakta om flygplan

Flygrädsla bottnar ofta i cellskräck och klaustrofobi, att personen känner obehag av att vara instängd i en trång flygkabin. Även andra faktorer kan spela in. Till exempel höjdrädsla, känslan av maktlöshet och rädslan att maskiner och utrustning skall gå sönder. För vissa personer räcker det med att läsa säkerhetsfakta för att komma över sin oro. I andra fall behövs samtal med en terapeut eller att gå en kurs. Behandlingen av flygrädsla består ofta i exposition, det vill säga att utsätta sig för det man är rädd för, i gradvis ökande omfattning.

Jag var i många år sjukligt flyrädd, men flög dock (fast väldigt motvilligt) och mådde vanligen dåligt i veckor innan. Har gjort en film om flygrädsla och lite oväntat var det som terapi för mig själv och efter det är det mycket lättare att flyga. Kika gärna på filmen (oavsett om du är flygrädd eller inte).

Tips på kurser och samtalsterapi för att bota/mildra flygrädsla  
 
Det finns ett flertal kurser som arrangeras och dessutom finns möjlighet till personlig terapi och samtal hos psykologer/terapeuter. Ett tips är att kontakta din närmaste flygplats om de har någon kurs på gång. Om de har kurs, är det vanligen en till två gånger per år. På storflygplatser (Arlanda till exempel) är det dock ganska ovanligt med kurser.

På grund av Covid-19 är det i nuläget (augusti 2021) lite svårt att uppdatera listan med kurser mot flygrädsla. Listan är delvis uppdaterad med ny info…

Förhoppningsvis kommer en del flygrädsle kurser igång hösten 2021 eller till nästa år (2022). Ha gärna listan nedan som en utgångspunkt och ta kontakt direkt med dem för att höra om något är på gång inom kort. En del vill få in intresseanmälan, så att de kan se om tillräckligt intresse finns för att köra en kurs.
 

Stockholm och Malmö – Tom Johansson, som även är pilot, anordnar kurser och föredrag för att bota flygrädsla. Föredragen kostar 460 kronor och hålls regelbundet (i Stockholm). Kurserna är genom fem samtalsträffar, plus besök på flygplats och bekanta sig med ett flygplan. Kursavgiften är 6 875 kronor för privatpersoner och de hålls i Stockholm eller Malmö:
www.flygfobi.se

 
Kalmar Öland Airport har en kurs ”Hjälp mot flygrädsla” och den är ett samarbete mellan Kalmar Flygklubb och Kalmar Öland Airport. Kursledare är Margit Pennerup, som är legitimerad allmän sjuksköterska och specialiserad inom psykiatri, plus även privatpilot och styrelseledamot i Kalmar Flygklubb. Kontakta Margit för mer info på: 0732021111 eller e-post: m@pennerup.net.
kalmarolandairport.se/pa-flygplatsen/infoer-resan/flygraedsla

 
Malmö – Flyby Events erbjuder olika varianter för flygrädda. Allt från kortare onlinesamtal till flera träffar med besök på plan eller i en flygsimulator:
flybyevents.se/utvecklas/flygradsla/
 

Info uppdaterad innan pandemin – kontakta dem direkt:
Växjö Småland Airport har kurs för flygrädda, där flygplatsens VD (Ulf Axelsson) svarar på frågor om flygplan och hur ett plan kan flyga. Piloten Karl-Gustav Arvidsson kommer att berätta om hur en flygning går till, vad som krävs för att bli pilot och hur pilotutbildningen går till. Plus att en psykoterapeut (Sofia Papadopoulou Eberhagen), kommer att prata om vad som händer i kroppen och hjärnan när rädslan kommer. Därtill kommer deltagarna titta in och sätta sig i ett flygplan och en flygplanstekniker finns då på plats för att svara på frågor. Kurskostnad är ca 900 kronor:
smalandairport.se/pa-flygplatsen/flygradd

 
Stockholm – Afobia Bota din flygrädsla med KBT-terapi och hos Afobia har de en kurs som inkluderar 1-2 besök hos dem, plus en dag med flyg och detta paket kostar 9 900 kronor plus 4 400 kronor för flygbiljett:
afobia.se/flygradsla.php?gclid=CKvU0rmSxdYCFREdGAodU_0JkQ

 
Info uppdaterad innan pandemin – kontakta dem direkt:
Lund – MR-Mental Rekreaktion ordnar kurser i Lund för flygrädda. Fokus hålls på olika former av avslappnings-och andningstekniker samt mental träning. Kurspriset är 6 250 kr för sammanlagt sex timmar, vid tre träffar (i priset ingår boken: ”En flygvärdinnas hemligheter och sanningar; Lär dig hantera din flygrädsla med mental träning”):
www.mentalrekreation.se/flygradda

 
Info uppdaterad innan pandemin – kontakta dem direkt:
Linköping City Airport har en flygrädslekurs ett par gånger per år och kostnaden är strax under 2 000 kronor för halvdagskurs (fyra timmar på kvällstid). Kursledare brukar vara en psykolog med flygrädsla som specialitet och en pilot:
www.linkopingcityairport.se/kurs-for-flygradda

 
Stockholm – KBT Blå Dur – samtalsterapi för behandling av flygfobi (kostnaden ca 950 kr per träff).
www.kbtbladur.se/individ/flygradsla

 
Stockholm – EFT Scandinavia – Hjälper dig ta kommandot över flygrädslan via EFT-metoden (2-3 träffar):
www.eftscandinavia.se/flygradd

 
Stockholm, Uppsala och Vimmerby – Psykologpraktik behandlar mot flygrädsla. Behandlingen är individuell och planeras vid bedömningssamtal. Information om flygning (rutiner, säkerhet m.m.) är ett viktigt inslag. Yrkespiloter och flyglärare med specialkunskaper om flygrädsla kan delta. Att flyga ingår alltid på något sätt i behandlingen. Kostnaden ligger i mellan 5 000 och 10 000 kronor.
www.psykologpraktik.se/problemomraden/flygradsla

 
Stockholm – Sven Wallén erbjuder hjälp för den som är flygrädd genom samtalsterapi. Normalt brukar han träffa den flygrädda två till fyra gånger efter första bedömningssamtalet. Räkna med att det kommer att kosta från ungefär 5 000 kronor sammanlagt.
www.sawacoach.se/flygtrygg.htm

 
Stockholm – Philip Weiss, legitimerad psykolog och psykoterapeut, erbjuder samtalsterapi för att behandla flygfobi: www.flygfobi.com
 
 
Film om flygrädsla   Flygrädslekurser   Tips för flygrädda   Fakta om flygplan