Topplistor från mina resor i Östeuropa

Jag har varit med om mycket spännande, härliga resor och underbara städer i Östeuropa. Men även lite hemskheter finns att uppleva. Kika gärna på dessa listor nedan.

Fyra tunga tågresor och en trevlig busstur

1. Tåg – Gura Humorului till Vatra Dornei i Rumänien
Färden gick genom bergslandskap, där tåget slingrade sig upp och ned för berg och dalar. Nästan alla passagerare hängde ut genom fönster och bara njöt av vyerna.

2. Tåg – Veliko Tarnovo till Triavna i Bulgarien
Alla tågresor jag gjorde genom Bulgarien var riktigt bra, med en toppnotering för sträckan mellan Veliko Tarnovo och Triavna. Bytte dessutom tåg ungefär halvvägs och tog en liten promenad på landsbygden i väntan på nästa tåg. Vandrade sedan runt i Triavna under ett par timmar (mycket snickarglädje i de gamla husen här) innan jag fortsatte vidare genom Bulgarien med tåg.

3. Tåg – Banská Bystrica mot Cervená Skala i Slovakien
Den första timman på denna tågresa var riktigt trevlig då vi sakta tog oss fram genom ett grönskande landskap.

4. Tåg – Brasov till Bukarest, Rumänien
Väldigt trevlig första timma genom Karpaterna från staden Brasov mot Bukarest. Det var branta branta berg som omringade tågrälsen under denna härliga tågtimma.

5. Buss – Ruzomberok till Banská Bystrica, Slovakien

Hade en otroligt trevlig bussresa från Ruzomberok till Banská Bystrica i Slovakien. Vägen slingrande sig uppför bergslandskapet och sedan ned på andra sidan. Att sedan Banská Bystrica var ett trevlig litet ställe gjorde ju inte saken sämre.

Fem härliga städer och en mindre bra

1. Kiev, Ukraina

jag gillar Kiev – inget snack om saken. Det är en njutning att vandra runt och titta på alla gamla fina hus, för att inte tala om kyrkorna (vissa är som sagoslott med tinnar och torn). Att det dessutom är billigt att sitta på en uteservering och ta en öl gör ju inte saken sämre.

2. Veliko Tarnovo, Bulgarien
En pytteliten stad, men ack så naggande god. Floden ringlar sig genom den likt en orm och husen klättrar uppför den branta flodbanken. Vackert och häftigt på samma gång. Solnedgången är inte att leka med…

3. Brasov, Rumänien
Min vana trogen gick jag efter ankomst från tågstationen mot den centrala stadskärnan (tre kilometers vandring) och gillade inte det jag såg: grått, trist och gamla kommunist-betong-komplex. Var nästan på väg at vända och åka därifrån. Men fortsatte och ”föll pladask” för de centrala stadsdelarna. Vilken skillnad. Här fanns vackra hus, mysiga gator och ett trevligt centralt torg. Denna stadsdel var dessutom omgärdad av grönklädda berg på två sidor.

4. Kosice, Slovakien
Har – likt väldigt många Östeuropeiska städer – en vacker gammal stadskärna. Kosice kan även stoltsera med ett helt magiskt centralt torg (världsklass). Det är inte runt, utan snara lååångsmalt och fyllt med många trevliga uteserveringar.

5. Chernovtsi, Ukraina
En stad jag hamnade i av en slump, då jag var på väg mot Rumänien och fick vänta en dag på en buss som skulle ta mig över gränsen (enda alternativet). Det visade sig bli en perfekt avslutning på besöket i Ukraina och staden var (liksom många /städer i Ukraina) fyllt av vackra hus och grymt mysig. Jag vandrade gata upp och gata ner fram till sent på kvällen och ville aldrig gå och lägga mig.

Se min lista med Topp Tolv städer i östra Europa (många bilder)

De mest skrämmande upplevelserna

1. Besök på tre koncentrationsläger i Polen

Ofattbart och ohyggligt skrämmande att besöka Auschwitz, Birkenau och Majdanek i Polen. Dessa koncentrationsläger är bevarade som museer, för att vittna om hemskheterna som begicks. Efter besöken (under tre dagar) var jag knäsvag, hade huvudvärk och mådde illa (fick ta ett stopp en dag och bara ligga på ett hotellrum).

Läs min artikel om att besöka Auschwitz, Birkenau och Majdanek

2. Krypande känsla av obehag på Chernobylmuseet i Kiev

I Ukrainas huvudstad Kiev finns ett obehagligt intressant museum. Nämligen Chernobylmuseet som berättar om katastrofen i kärnkraftverket Chernobyl (i norra Ukraina). Mängder av bilder och saker från Chenrnobyl, plus brev och vittnesmål. Museet har inga fönster och tunnelbanan går precis under, vilket gör att huset skakar ibland. På det hela taget bjuder museet på en krypande känsla av obehag (jag började dessutom klia mig överallt – som om jag utsatts för radioaktivitet).

Minst skrämmande och samtidigt största turistfällan

Bran Castle i Transylvanien i Rumänien var en besvikelse. I min ungdoms dagar blev jag skrämd av Draculafilmen och ville nu få lite kalla kårar i ”Draculas slott”.
   Men det visade sig vara ett ”sockersött” slott och det enda som vittnade om Dracula var de täta leden av ”blodsugande” souvenförasäljare utanför (T-shirts med Draculamotiv till rövarpriser). Troligen en av de värsta turistfällor jag besökt i hela världen.

Restips om samma ämne:

 1. Besök Lettlands tågmuseum i Riga (06 jan 2017)
 2. Ungern - Tåg (28 nov 2013)
 3. Kroatien - Tåg (03 nov 2013)
 4. Res med tåg i Tjeckien (01 nov 2013)
 5. Res med tåg i Polen (30 okt 2013)
 6. Tåg i Turkiet (28 sep 2013)
 7. Topplistor från mina resor i Östeuropa (12 maj 2012)
 8. Superbilligt tåg i Albanien (12 maj 2012)
 9. Res med tåg i Bosnien-Hercegovina (11 maj 2012)
 10. Tågluffa i Bulgarien (11 maj 2012)
 11. Ta tåget i Estland (08 maj 2012)
 12. Tåg i Lettland (07 maj 2012)
 13. Res med tåg i Litauen (07 maj 2012)
 14. Ta tåg i Rumänien (07 maj 2012)
 15. Serbien - Tåg (07 maj 2012)
 16. Tåg i Slovakien (07 maj 2012)
 17. Ta tåget i Slovenien (07 maj 2012)
 18. Besök tågmuseer i Turkiet (07 maj 2012)
 19. Res med tåg i Ukraina (06 maj 2012)
 20. Mina två tågluffar i Ukraina (06 maj 2012)
 21. Resa med tåg i Ryssland (05 maj 2012)
 22. Köpa tågbiljett i Ukraina plus fd Sovjetländer (01 jul 2009)
 23. Resa med tåg i tidigare Sovjetunionen (01 jul 2009)
Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *