Heta tips från den eviga staden

Lina bor just nu i Rom och bjuder här på ett antal heta och nyttiga tips för den som skall besöka den underbara och eviga staden Rom i Italien:
 
Jag har bott i Rom i snart fyra år. Kom hit av en slump, kanske man skulle kunna säga, då jag i stort sett blundade och pekade på kartan och det stod Rom skrivet när jag öppnade ögonen. Tack och lov för det!
   Jag har precis avslutat universitetsstudier i det italienska språket på distans. Nu kan jag till och med böja verben och inte bara prata i infinitiv. Jag har även jobbat från och till, exempelvis sålt religiösa objekt till präster och nunnor (!).
 
Lite tips för den som skall besöka Rom
 
Taverna Romana på via della Madonna dei Monti är en av mina favoritrestauranger. Det är enkelt, billigt och de gör himmelskt god mat. Stället är inte stort, så man bör inte vara fler än fyra när man går dit, då ägarna kan få för sig att inte släppa in större grupper. Men låt er inte avskräckas av deras något dystra uppsyn, när maten serveras är, jag lovar, alla sura miner glömda.
 
Rom lurar på många turistfällor när det gäller pizza. Tumregeln kan vara att undvika alla pizzerior som har en meny med bilder på sina rätter: ät inte där. Jag har vänner som har berättat om pizzor de har ätit i Rom, som inte har smakat bättre än de gör på torget hemma i Sverige.
   Ett bra alternativ kan vara att köpa en ”bit” med pizza på en av de åtskilliga smårestaurangerna där man ofta står upp och äter. Där slår det sällan fel och servicen går undan.
   Det finns olika varianter på hur de gör pizzan här. Hög (napolitanska varianten) eller låg (godast, enligt mig).
 
Jag har ingen speciell favoritbar eller café, men brukar välja de som ser lite mer anspråkslösa ut och som i regel bjuder på en mer genuin atmosfär och besöks av stadens egna invånare. Det trevliga med en bar i Rom är att de ofta serverar allt från un caffè till aperitivo samtidigt som du kan spela på lotto och skvallra. Att träda in på en bar är ett av de bästa sätten att få en glimt av en romares vardag. Den godaste skvätten kaffe (enligt mig) kan du avnjuta på Tazza d’Oro nära Pantheon.
 
Jag tipsar gärna om att ta en promenad upp på Aventinen, en av stadens sju kullar (mittemot Palatinen – som också ”måste” besökas). Det är en plats som kanske glöms bort emellanåt men som erbjuder ett lugn som är svårt att uppbåda på andra ställen i staden och som, framförallt, har en underbar utsikt.
 
Jag skulle nog inte vilja påstå att någon sevärdhet är överskattad i Rom, även om Spanska trappan kanske inte är lika intressant som Pantheon. Mitt sista lilla råd är att ta varje tillfälle som bjuds att gå in de små (och stora) kyrkorna som man stöter på. Många gånger är det som att ta ett kliv tillbaka i tiden och kyrkorna kan, om du är uppmärksam, berätta otroligt mycket om det gamla Rom.

 
Besök Linas blogg om vardagsliv, mat och upplevelser i Rom: www.alfio.nu

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Tags: