Spännande föredrag på Fotomässan 2014Lågpris >>> flyg och hotell - e-guidebok

fotomassan2014

Jag har under dagen besökt Fotomässan i Älvsjö och har haft en riktigt bra dag. Lyssnat på lysande föredragshållare, tittat på en gigantisk fotoutställning och testat kameror hos de utställande kameratillverkarna (Canon, Nikon, Olympus, Pentax med flera).

Mässan har flera olika scener med föredrag av fotografer. De allra flesta scenerna är ute på mässområdet bland utställarna och det kan vara lite störande med allt stoj och alla ljud i bakgrunden, när man lyssnar på ett föredrag. Scen 1 ligger dock ganska avskilt och sal A7 är allra bäst då det är ett eget rum med en dörr som kan stänga ute störande mässljud.

Jag kan varmt rekommendera alla fotointresserade att göra ett besök på mässan (öppet även lör 22 nov och sön 23 nov). Det är verkligen intressant och lärorikt att lyssna på duktiga fotografer som berätter om sina bilder och hur de arbetar. Man kanske inte håller med alla fotografer om allt de säger, men mycket går att ta till sig och i alla fall jag blir inspirerad att fotografera ännu mer. Och självklart skall jag tillbaka till mässan i morgon lördag.

 
Följande föredrag lyssnade jag på – fredagen den 21 november 2014

fotomassan2014-jonas-borg-r
Jonas Borg som pratade om hur han arbetade med resefotografi. Han visade även upp sin utrustning han hade med sig på resorna och det var minimalistiskt med två mindre kompakta kameror och ett par stativ i olika format. Jonas devis är lite att det är bättre att ha små kameror som går lätt att ta fram och som används mycket, än en stor och stöldbegärlig kamera som bara ligger på hotellrummet.

Lyssna på Jonas: lördag klockan 12:15 och söndag klockan 15:15 – Scen 2.

 
fotomassan2014-serkan-gunes
Serkan Günes är raka motsatsen till Jonas Borg, då Serkan tar god tid på sig när han fotografer framförallt landskapsbilder. Han använder en stor systemkamera, stativ och väntar in rätt läge då han hittat rätt motiv och ljus är perfekt. Kan vänta timmar och ibland dagar på att allt skall vara perfekt för den perfekta bilden.

Var ett väldigt intressant och inspirerande föredrag som jag varmt kan rekommendera.

Lyssna på Serkan: lördag klockan 13:30 och söndag klockan 12:30 – Sal A7.

 
fotomassan2014-magnus-lindb
Magnus Lindbom är en bra föredragshållare att lyssna på efter Serkan Gunes, då Magnus tipsar mycket om hur man kan använda olika ljus vid fotografering utomhus. Han vidareutvecklar Serkans resonemang om hur viktigt ljuset är vid fotografring. Så kika på både Serkan och Magnus för en mängd tips om fotografering.

Lyssna på Magnus: söndag klockan 13:15 – scen 2.

 
fotomassan2014-patrik-larss
Patrik Larsson berättade om intim landskapsfotografering, vilket betyder att gå nära naturen och att man inte har någon himmel med i bilden (eller bara en liten glimt av himlen). Och Patrik älskar dagar som dessa just nu, nämligen grådaskigt och lite blött. Det är nämligen då naturens färger blir som bäst på bild.

Intressant och inspirerande föredrag, men tyvärr håller Patrik inte detta under helgen. Dock pratar han på lördag klockan 14:30 (scen 1) om att fotografera svenska kustlandskap och det är säkert intressant det också.

Känns förövrigt som det är många spännande föredrag på scen 1 under helgen.

 
fotomassan2014-borg-persson
Sven Persson och Martin Borg höll ett gemensamt föredrag om landskapsfotografering och exemplifierade mycket när de visade upp olika varianter av bilder. Hur man kunde jobba vidare från lite stereotypa och tråkiga bilder och tänka lite annorlunda och skapa spännande bilder. Till exempel att hitta objekt (en sten, ett träd eller dylikt) i förgrunden och skapa en spänning i bilden mellan förgrund och bakgrund.

Det var ett intressant föredrag, dock lite långsamt och lite väl lång pausering mellan deras prat (och Sven var en något bättre och intressantare talare än Martin). Men som sagt lärorikt och intressant.

Lyssna på Sven och Martin: lördag klockan 11:30 och söndag klockan 11:30 – Sal A7.

 
Se hela mässprogrammet på följande sida: sthlm.fotomassan.se/program

Kostnad en dag är 160 kronor i ”dörren” eller 140 kr vid förköp online eller 250 kr / 210 kr för två dagar.

 
 
  Mejla gärna dina bästa Restips till: res@jordenrunt.nu
  (då blir alla tusentals resenärer som besöker jordenrunt.nu jätteglada!)
 
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *