Sri Lanka – Sydkusten – stranden Goyambokka

sl-2017-goyambokka-strand2-2

Södra Sri Lankas kustlinje är fylld av undersköna stränder och jag tar mig runt här för att hitta mina favoriter. Skulle egentligen ha tagit mig från Mirissa Beach till Talale, men något gick fel. Först lokalbussen till Matara för 25 rs, vilket gick alldeles utmärkt (dit är det cirka nio kilometer).Men sedan gick det lite snett, fast ändå inte.

Tog en ny buss därifrån (med destination Tangalla, som är en stad lite längre österut på Sydkusten). Betalade 25 rs och sa till busskonduktören (killen som samlar in pengarna) att jag skulle till Talale. Trodde sedan att han skulle säga till mig, då bussen i sig inte svänger av stora vägen eller stannar vid sådana småplatser (om man inte säger till).

Men icke. Han sa att till när jag skulle av och vid pass Dickwella insåg jag att jag kommit för långt. Hade ingen lust att åka tillbaka, eftersom jag ändå skulle kolla upp lite stränder längre bort.

Så jag började helt enkelt gå – vilket jag tycker är kul – och kom bland annat in på en mindre väg förbi småbyar och hus. Gick väl typ 7-8 km och hejade på lokalbefolkningen (som alltid verkar lika glada var jag än kommer). Väl ute på stora vägen igen hade det börjat regna lite och ingen buss syntes till. Tog då en tuk-tuk (trehjulig motorcykeltaxi) de kvarvarande cirka 4,5 kilometerna till Goyambokka. Vilket efter ganska hårt prutande kostade mig en hundring, det vill säga 100 rs och det gott folk är ungefär 5 kronor och 90 öre.

sl-2017-goyambokka-193km-markering2

Hoppade av tuck-tuken ett par hundra meter efter 193 km markeringen (se bild ovan) och gick in på en mindre väg till höger från stora vägen (se bild nedan).

sl-2017-goyambokka-svang-in

Hittade snart ett boende. Det regnade kraftigt under kvällen, men på morgonen steg solen upp och jag kollade in strandområdet Goyambokka.

sl-2017-goyambokka-soluppgang

Det är egentligen tre stycken stränder i småbukter bredvid varandra.

sl-2017-goyambokka-strand1-2-3-2

När man går ned till stranden kommer man till den mittersta som är hyfsat stor. Här finns ett antal mindre restauranger i hyddor.

sl-2017-goyambokka-strand2

Till höger om den stranden – förbi ett antal stenar, klippor och någon sorts restaurang – ligger en ganska liten strand med flera små fiskebåtar uppdragna på stranden och bredvid dessa en enkel restaurang.

sl-2017-goyambokka-strand1

 

sl-2017-goyambokka-strand1-2

Och till vänster om huvudstranden ligger en stor och vacker strand. För att ta sig till denna får du också gå över lite stenar, men det är inga problem. Precis ovanför denna strand ligger ett lite lyxigare hotellkomplex, men stranden är öppen.

sl-2017-goyambokka-strand3-3

Nu när jag är här (maj 2017) är det lågsäsong vad det gäller turister och det var inte mer än ett fåtal turister jag såg.

Verkar vara mycket vågor på sydkusten och även här i Goyambokka plaskade det rejält när vågorna slår in över strand och klippor. Vet inte om det är extra mycket såhär års (skall egentligen vara regnsäsong nu) eller om det alltid är vågigt.

Vid pass sex på kvällen var det så dags för solnedgång. Hyfsat trevligt är väl ett passande ord.

sl-2017-goyambokka-solned1-3

 

sl-2017-goyambokka-solned1-4-1

Text och bild: Robert Karlsson

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *