Märklig backe i Kina där allt är omvänt

När jag gjorde mitt dagliga bröd (letade resenyheter till nyhetsbrevet…) fastnade mina ögon på en rubrik om en märkvärdig sluttning i Kina, där allt verkar vara ”upp och nedvänt” om det hela stämmer.
   Den som exempelvis sitter på en cykel i slutet på denna sluttning, rullar tydligen uppför utan att behöva trampa och omvänt vid färd nedför, då man märkligt nog lär vara tvungen att trampa ordentligt för att komma ned.
 
Ännu har jag själv inte varit vid Guaipo (strange slope) i Shenyang i Kina, men är bra sugen på att ta mig dit och rulla uppför (finns nämligen ingen bättre känsla för en som cyklar, än att åka uppför en backe utan att behöva trampa).
   Sluttningen är 80 meter lång och 15 meter bred och som jag förstår det kan man inte förklara varför man rullar uppför och måste ta i för att komma nedför. Möjligen kan det ha att göra med någon sorts magnetfält uppe på toppen.
 
Det lär till och med vara så att bilar rullar uppför backen (om de inte lagt i handbromsen eller bromsar) och måste köras för att komma nedför.
 
Detta hela låter nästan lite väl otroligt för att vara sant – eller hur!
 
Men kolla in följande sidor med fakta och sedan kanske du skall se till att ta dig dit och kolla upp om det stämmer (en vacker dag skall i alla fall jag dit):
www.travelchinaguide.com/attraction/liaoning/shenyang/strange-slope.htm
www.chinayak.com/Shenyang/Shenyang-attractions/Guaipo.html

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email