163 nya arter upptäckta i Mekongområdet

En groda med stora trubbiga huggtänder som äter fåglar, en orangeögd gecko som ser ut att vara från en annan planet och en fågel som hellre går än flyger. Dessa är några av de 163 nya arter som upptäckts av forskarna under det senaste året i Mekongområdet i Sydostasien.
   Forskarnas upptäcktsfärder i det biologiskt rika Mekongområdet fortsätter att överraska och en rad nya spektakulära fynd från 2008 har nu sammanställts i en rapport från WWF (Världsnaturfonden). I rapporten ”Close Encounters” beskrivs allt det nya: 100 växter, 28 fiskar, 18 reptiler, 14 groddjur, två däggdjur och en fågel som lever i skogar och kring Mekongfloden i Kambodja, Laos, Burma, Thailand, Vietnam och Yunnan-provinsen i sydvästra Kina.
   Men det finns ett överhängande hot mot detta naturparadis som sakta men säkert håller på att förändra livsmiljön, nämligen klimatförändringarna. Mekongområdet visar redan tecken på ett varmare klimat och mer extrema väderfenomen med torka och översvämningar. Stigande havsnivåer och saltvatteninträngning gör att hundratals miljoner människor riskerar att drabbas av klimatförändringarna vid ett av jordens mest känsliga deltan, enligt FNs klimatpanel.
   – För att bevara de här naturskatterna för framtiden måste vi förutom att bedriva effektiv naturvård i fält också få till stånd ett ambitiöst klimatavtal. En del arter kommer att kunna anpassa sig till klimatförändringarna, men många andra kommer inte att klara det, säger Allan Carlson, tropikexpert på Världsnaturfonden WWF.
 
Läs mer och se bilder på ett antal av de nya djuren som upptäckts i Mekongområdet:
www.wwf.se/press/1263058-nya-spektakulara-arter-upptackta-i-sydostasiens-djungler

Text & research: Robert Karlsson - tipsa gärna...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email