Priser för Brasilien

Det är DIN uppgift att hela tiden uppdatera med färska prisuppgifter, så skicka fakta från
senaste eller pågående resa. Läs mer om detta här...

|  Antal prisguider om Brasilien: 5  |  Prisguider för fler länder  |  Skicka din prisguide  |


Fakta skickat av:   Henric Axelsson
Prisuppgifter för:    Rio + Ilha Grande, Brasilien
Priserna är från:     okt 2004
Landets valuta:      Real (R)
>>> 1 R är ungefär 2,75 kr, dagens valutakurs här.

Rio de Janeiro:

Hostel Carioca Eaksy Hostel i stadsdel Urca, nära sockertoppen 90 kr i sovsal.
Lunch på lokalställe 13 kr.
Arrangerad tur till en fotbollsmatch på Maracana-stadion 110 kr.
Entre till Sockertoppen 80 kr.

Buss från Rio de Janeiro till IIha Grande:
Ta bussen som avgår kl 05.00 från Novo Rko (Rio de Janeiros jättebussterminal).
Bussbolag Costa Verde, pris 80 kr till Mangaratiba
Båt till IIha Grande från Managartiba går en gång om dagen kl 08.00, kostar 12 kr. Finns små båtar att chartra, fast då till en större summa pengar.

Ilha Grande:

Boende på IIha Grande Pousada Los Menos. Kan variera, 60-90 kr för dubbelrum med en stor frukost.
Surfboard en dag 50 kr

Henric Axelsson


Fakta skickat av:   Andreas Persson
Prisuppgifter för:    Brasilien
Priserna är från:     maj 2004
Landets valuta:      Real (R)
>>> 1 R är ungefär 2,75 kr, dagens valutakurs här.

Brasilien är generellt sett dyrare än sina grannar i söder men man kan ändå klara sig undan billigt. En middag går att få för 30 kronor i storstädena och en caipirinha (klassisk brassedrink) finns för under tian. Tio kronor timman för internet och 25 spänn för att gå på Maracanã stadion och kolla på fotboll.

Boende:

Hotell, två-stjärnigt, Ipanema, Rio de Janeiro (dubbelrum): 89,25 real = 219 kr/natt.

Transporter:

Buss, Foz do Iguacu-São Paulo: 91,60 real = 224 kr.
Buss, São Paulo-São José dos Campos: 12 real = 29 kr.
Buss, São José dos Campos-Rio de Janeiro: 36 real = 88 kr.

Lokalbuss, Rio de Janeiro: 1,80 real = 4,40 kr/resa.
Tunnelbana, Rio de Janeiro: 2 real = 4,80 kr/resa.
Tunnelbana, São Paulo: 2 real = 4,80 kr/resa.

Andreas Persson


Fakta skickat av:   Stellan Rasch
Prisuppgifter för:    Brasilien
Priserna är från:     mars-april 2004
Landets valuta:      Real (R)
>>> 1 R är ungefär 2,50 kr, dagens valutakurs här.

Flyg (VASP) Sao Paulo - Corumba (Pantanal) 410 real.
Hotell Angola i Corumba 18 real/natt.
4 dagar och 3 nätters tur i Pantanals våtmarker med mycket enkelt boende men helt ok, 300 real (mat ingår).
Måltid (inklusive stor öl ) i Brasilien cirka 10 real.
Taxi Corumba - gränsen till Bolivia 30 real. Passtämpling på busstationen innan man åker till gränsen.

Tåg/buss Quijarro (Brasilien) - Santa Cruz (Bolivia) 30 dollar, det var samma pris vilket som och bussresan var en 22 timmars mardröm, så ta tåget. Biljetten köpt i Brasilien (det var tågstrejk när vi skulle resa).

Stellan RaschFakta skickat av:   Emma Solnestam
Prisuppgifter för:    Brasilien
Priserna är från:     juni-juli 2003
Landets valuta:      Real (R)
>>> 1 R är ungefär 2,75 kr, dagens valutakurs här.

Valuta:

Under mina veckor i Brasilien tog jag bara ut pengar med mitt VISA-kort. Det fungerade alldeles utmärkt. Det var inte alla bankers uttagsautomater som tog utländska kort, men det var aldrig något problem att hitta en automat med VISA-symbol. Värt att tänka på är dock att det inte finns någon bank eller uttagsautomater på öarna Morro de São Paulo och Ilha Grande som jag besökte.

Boende:

Det finns betydligt fler budgethotell än det finns "youth hostels" och vandrarhem i Brasilien. Generellt betalade vi runt R$ 50/natt (ca 140 kr) för dubbelrum med AC och frukost (och ibland TV). Alla priser nedan gäller för dubbelrum om inte annat anges.

Foz do Iguaçu: Gatan som Lonely Planet föreslog med många budgethotell, tyckte vi såg lite väl ödslig ut. Vi tog istället in på Hotel Três Fronteiras (på Av. Jorge Schmmelpfeng 605) som inte finns med i Lonely Planet, för R$ 48/natt (AC, TV, frukost). Frukosten på detta ställe var den bästa på hela resan och rummen var stora. Dessutom gick bussen till vattenfallen (både brasilianska och argentinska sidan) på gatan precis utanför. Den enda nackdelen var väl att det sk varmvattnet inte ens var ljummet.

Manaus: Vi bodde på Hotel Ideal på Rua dos Andradas 491. Första natten tog vi ett rum med fläkt för R$ 26 (fläkt, frukost) men det misstaget gör vi inte om. Nästa natt betalade vi R$ 35 för ett rum med AC. Värt vartenda öre! Dessutom var "AC-rummet" lite större och hade fräschare badrum.

Morro de São Paulo: Små "pousadas" finns överallt och vi gick bara omkring och frågade tills vi hittade ett som passade vår plånbok. Också här betalade vi R$ 50/natt. För detta fick vi ett litet rum med en mycket fräsch toalett, god frukost, hängmatta utanför dörren med utsikt över havet och soluppgången. Vi bodde ca 20 m från vatttenbrynet. Jag tror att stället hette Morro Praia Hotel, det låg i alla fall på tredje stranden. Jag kan varmt rekommendera det, Simone som driver hotellet pratar engelska och är mycket vänlig.

Olinda: Vi bodde på det billigaste stället som Lonely Planet rekommenderade: Alberque d’Olinda för R$ 48/natt för dubbelrum med egen toalett och frukost. Innergården var jättemysig och frukosten god. Se bara till att inte ta ett rum för nära vägen, för trafiken hörs hela tiden.

Rio de Janiero: Vi bodde på Hotel Rio Lisboa på Rua Arturo Bernardes 29 i stadsdelen Catete för R$ 50/natt (med AC, TV, frukost). Frukosten var mycket enkel (fralla, tre kex, smör, kaffe, ett glas juice). Vi prövade också det närliggande Hotel Vitória på Rua do Catete 172 för R$ 46/natt (AC, TV, frukost) som vi gillade bättre. Framföralllt därför att rummet var större och i frukosten ingick förutom ovanstående också ost och marmelad.

Salvador da Bahia: Vi bodde i stadsdelen Pelourinho och de ställen som här låg på vår budgetnivå var "youth hostels". Vi prövade Albergue Pousada do Passo (R$ 50/natt) och Albergue da Juventude do Pelô (R$ 44/natt), båda på Rua do Passo. De hade bägge badrum i korridoren och bra frukost. Frukosten på Pousada do Passo slog dock lite högre.

Transporter:

Flyg
Vi flög med "Varig Brasil" över Atlanten för ca 7 700 kr t&r. Eftersom Brasilien är så stort och vägnätet inte utbyggt överallt, köpte vi ett flygpass (också Varig) för 3595 kr (USD 399) för fem inrikesflygningar inom 21 dagar.

Buss
I och runt städerna åkte vi buss. Standardpris var ca R$ 1,50 oavsett hur långt man åkte med bussen. Till och från flygplatserna är priset något högre (R$ 3-6) eftersom bussarna då är nyare och bekvämare.

Foz do Iguaçu: Bussen till nationalparken (med vattenfallen) på den brasilianska sidan kostade R$ 3. Det gjorde också bussen till staden Puerto Iguaçu i Argentina. Därifrån kostade bussen till parken R$ 7 t&r. Det gick bra att betala med Reais överallt i Argentina, men jag gissar att de gjorde ganska god förtjänst på det tack vare gynnsam valutakurs.

Rio de Janeiro: Vi bodde i Catate men man tog sig enkelt och snabbt med bussen till Copacabana och Ipanema för R$ 1.40-1.60. Bussen ut till flygplatsen kostade R$ 6.

Båt
Från Salvador da Bahia åkte vi båt ut till ön Morro de São Paulo. Båtresan enkel väg kostade R$ 50 och tog 2 h.

Mat & dryck:

överlag mycket bra priser på mat och dryck, men priserna varierade i olika delar av landet. Väldigt generellt kostade en middag på hyfsat billig restaurang ca R$ 15, men vi betalade mellan R$ 5 och R$ 30. Dessa priser är exklusive dryck. öl och läsk kostade normalt ca R$ 2 på restauranger och strax under R$ 1 i matvarubutiker. För Caipirinha på restaurang/pub varierade priserna mellan ca R$ 3 och R$ 6.

I Rio de Janiero finns mängder av "kilo-restauranger", där man plockar mat från en stor buffé och sedan betalar för vikten. Priserna låg mellan R$ 0,90/100 g - R$ 1,90/100 g. På Rua do Catete (i Catete) hittade vi ett jättebra "kilo-hak". Maten kostade R$ 1,80/100 g, men det fanns stort utbud med bland annat ett mycket fräsch sushi-buffé.

På Copacabana tog strandförsäljarna R$ 6 för en Magnum-glass, men lämnar man bara stranden sjunker priserna rejält.

Nedan följer några prisexempel från en matvarubutik i Rio de Janeiro:

2 l guarana-läsk R$ 1,99
35 cl Antartica (brasiliansk öl) R$ 0,99
1,5 l vatten R$ 0,95
minibaguetter R$ 0,2/styck
bananer R$ 1,9/kg

Sevärdheter & utfärder:

Inträde nationalparken Cataratas do Iguaçu (vattenfallen), Brasilien R$19
Inträde nationalparken Cataratas do Iguaçu (vattenfallen), Argentina R$33
Tåg upp till jesusstatyn R$25
Linbana upp till sockertoppen R$24
Inträde Maracanã-stadion (hyfsade platser) R$15
3-dagarstur med utflykter, boende, mat och vatten i Amazonas ca R$360 (från Manaus)

Shopping:

Vill man shoppa riktigt billigt ska man göra det i Manaus, som ligger i en "low-tax-zone". För lite mer exklusiv shopping bör man bege sig till "Rio Sul" i Rio de Janeiro (R$7 med taxi från Copacabana). Detta enorma varuhus har högre priser än på gatan men då får man förhoppningsvis bättre kvalitet.

"Kvalitetssandaler" i skinn (Rio Sul, Rio de Janeiro) R$24
"Fejksandaler" (butik i stadsdelen Catete) R$8
Hängmatta för 2 personer (gatustånd i stadsdelen Centro) R$45
Hängmatta för 1 person av lite sämre kvalitet (butik i Manaus) R$25
Sarong (souvenirbutik i Salvador da Bahia) R$15
Guarana-pulver 100 g (gatustånd i Manaus) R$2
Blåsrör (Amazonas) R$ 4-10

Internet:

Det finns många Internetcaféer i Brasilien, vi hittade flera stycken även ute på de småöar vi besökte (Morro de São Paulo och Ilha Grande). Jag kan dock inte uttala mig om Manaus för där letade vi inte. De flesta har fast uppkoppling, men gamla datorer. Kostnaden ligger mellan R$ 4-8/tim beroende på var i landet du är och vilka ”tillbehör” datorn har.

Om du använder dig av digitalkamera, tänk på att ta med dig mjukvaran till kameran på en cd-skiva eller diskett (Alternativt att du vet var på nätet man kan ladda ner det). Det gjorde inte jag och det tog sin tid att hitta ett Internetcafé med nyare Windows som har mjukvaran inlagd.

Emma Solnestam


Fakta skickat av:   Henrik Sjölund
Prisuppgifter för:    Brasilien
Priserna är från:     sep-okt 2002
Landets valuta:      Real (R)
>>> 1 R är ungefär 2,70 kr, dagens valutakurs här.

Boende

På vandrarhem i en säker del av Rio, kostar cirka 100 kr på Copapraia hostel vilket är helt suveränt. Jag och två andra kompisar delade en tvårumlägenhet med AC och egen dusch och toa och kök. För det betalade vi 30 Real var, alltså cirka 100 kr. Det var nära stranden och det var bra stämning och möjlighet till internet finns. Kostar 8 real för 60 minuter internet.

Transport

Busstransporter är relativt billiga, cirka 85 Real för 85 mil.

Taxi i 20 minuter kostar cirka 20 real.

Snabbuss i Rio mellan Copacabana och Ipanema kostar 1-2 real.

Mat & dryck

En simpel hamburgare kostar cirka 1-1,5 real - cirka 5 kr max.
Det finns några få ställen som det nästan inte finns några turister på, där är maten billig. Det består av ett buffebord där man plockar det man vill ha och sedan väger man maten och det brukar gå på 6 real, så är man mätt - cirka 20-25 kr.
Vi hittade ett bra ställe med grillade kycklingar i närheten av vandrarhemmet, där vi delade på en kyckling som kostade 5 real och till det köpte vi de goda majskolvarna som säljs utanför vandrarhemmet för endast 1 real.
Bigmac & Co 20-25 kr.

ölen som är inhemsk är billig, kostar cirka 1-2 real på restaurang.

Vattnet i kranen ska man absolut passa sig för. Köp allt vatten på flaska, som jag hittade för 0,9 real för 1,5 liter.

Cocosnötter som säljs på standen kostar 1 real och är mycket uppfriskande.
Det säljs en rad saker på stranden som är ätbart och priset ligger runt 1-3 real. Frukt är billigt.

Så sammantaget så är det väldigt billigt med mat och dryck här i Brasilien.

Fotboll

Man måste se fotboll när man är i Brasilien, kostar från 10-20 real. Och då får man vara med om en fest utan dess like.

Shopping

Kläder såsom skor är billiga typ halva priset från Svenska priser och surfbrädor har vi hittat för drygt en tusenlapp.


Hoppas att ni får nytta av de här priserna.

Henrik Sjölund
Läs Henriks resedagbok på: http://medlem.spray.se/sjolundchouraSkicka gärna DU också prisuppgifter för länder (en ovärderlig info vid reseplanering).
res@jordenrunt.nu
Ps. det utgår inget arvode vid publicering, eftersom vi knappt tjänar några pengar på sajten (endast äran till skribenten och tacksamhet från läsarna).

Titta på prisguider för fler länder.


Heta tips!
Jorden Runt´s nyhetsbrev
Om billigt flyg, ändrade visumregler, bra resesajter, tävlingar och mycket mer.
Hitta rätt guideböcker
Tips på billiga och bra guideböcker (även ordböcker och kartor).
Finn din flygbiljett
Fakta om och länkar till över 300 svenska resebyråer.
Backpackers Kit
Ger bland annat rabatt på boende runt om i världen.

Tipsa dina kamrater om Jorden Runts prisguide: