Många drabbas av Turistdiarré

Pressmeddelande från SBL Vaccin.

Mellan 20 och 50 procent av de som reser till länder med tropiskt eller subtropiskt klimat drabbas fortfarande av turistdiarré. Detta gäller exempelvis resenärer till Thailand, Turkiet, Gambia och andra utvecklingsländer i Asien, Afrika, Mellan- och Sydamerika.

Sjukdomen som kallas allt från Montezumas hämd, Dehli Belly och Rangoon runs till Cairo Quick-step går dock att undvika. Det handlar om att ha god hygien och noggrant tänka på vad man stoppar i sig.
   - Cook it, peel it or forget it, är grundregeln för att undvika turistidiarré, säger Lars Nyman, infektionsläkare och medicinsk rådgivare på SBL Vaccin.
   Turistdiarré orsakas av bakterier och den vanligaste heter ETEC. Smittan överförs framför allt från livsmedel och vatten, antingen under tillagning eller vid hantering och förvaring. Ät inte mat som serveras kall och ljummen som t ex kalla såser, desserter, råa grönsaker, skaldjur, rå fisk, rått kött. Drick inte kranvatten eller opastöriserad mjölk.
   Försiktighet är alltså a och o. Dessutom kan man skaffa sig ett extra skydd genom det svenskutvecklade vaccinet Dukoral, det första och enda vaccinet mot turistdiarré. Dukoral är enkelt, inga sprutor behövs. Istället löser man upp vaccinet i ett glas vatten och dricker det.

Äventyrsresenärer drabbas oftare
Turistdiarré är vanligt i stora delar av världen. Mellan 20 och 50 procent av dem som reser till länder med tropiskt eller subtropiskt klimat brukar drabbas. ETEC (Enteterotoxinbildande Escherichia Coli) är den vanligaste orsaken till turistdiarré och svarar för upp till 40 procent av fallen.
   De flesta resenärer insjuknar efter så kort tid som tre dygn efter ankomst till resmålet. Oftast yttrar sig turistdiarré i akuta vattniga diarréer, från ett par gånger per dygn upp till 10-15 gånger per dygn. Även feber och kräkningar kan förekomma. Sjukdomen varar i genomsnitt 3-4 dagar.
   Risken att drabbas är relaterad till de hygieniska faktorerna under resan, hur man bor, vad man äter och dricker samt hygienen på de matställen man besöker. Smittan överförs till livsmedel och dricksvatten antingen under tillagningen eller vid hantering och förvaring. Man bör försöka undvika mat som serveras kall och ljummen, sallader, kalla såser, desserter, råa grönsaker, skaldjur, rå fisk, rått kött, kranvatten och opastöriserad mjölk.
   Äventyrsresenärer drabbas i större utsträckning liksom de som lever nära lokalbefolkningen i högriskområden. Barn är mer mottagliga för att bli smittade av turistdiarré. De riskerar, liksom äldre personer, att också drabbas hårdare eftersom de tål uttorkning sämre.
   Personer med låg saltsyrehalt i magsäcken är mer mottagliga för turistdiarré. Detta omfattar även dem som behandlas med syrahämmande läkemedel mot magkatarr och magsår. Personer med immunbristsjukdomar är mer mottagliga för turistdiarré.

Riskområden i världen

Högriskområde (se rödmarkerat område på kartan):
20 till 50 procent risk att insjukna i Asien, Afrika, Mellan- och Sydamerika.
Mellanriskområde (grön):
10 till 20 procent risk att insjukna i Norra medelhavsområdet, Kanarieöarna, Israel, Japan, Sydafrika och Karibiska övärlden.
Lågriskområde (grått):
5 till 10 procent risk att insjukna i USA, Europa (utom medelhavsländerna) och Australien.

Så skyddar du dig mot turistdiarré
1. Vaccination med Dukoral innan resan ger ett förebyggande skydd mot ETEC-diarré.
2. Ät bara mat som luktar och smakar gott samt är rykande het.
3. Kött ska vara genomstekt.
4. Drick buteljerat vatten och kolsyrade drycker.
5. Undvik mat som serveras kall och ljummen som till exempel sallader, kalla såser, desserter, råa grönsaker, skaldjur, rå fisk och rått kött.
6. Undvik kranvatten och opastöriserad mjölk.

Tips för den som ändå blir drabbad
Vätskeersättning: Vi akut diarrésjukdom är det viktigt att undvika uttorkning. Vätskeförlusten kompenseras genom att ge rikligt med dryck, flera liter per dygn. På Apoteket finns färdig vätskeersättningsmedel men du kan även göra egen genom att tillsätta 1/2 tesked salt och 2 teskedar socker per liter vatten.
   Stoppande medel: För att förkorta sjukdomsförloppet kan man ta stoppande medel som finns att köpa på Apoteket.

Fakta Dukoral
Dukoral är det första och enda vaccinet i världen mot turistdiarré. Det är ett drickbart vaccin med dokumenterad skyddseffekt mot både kolera och ETEC-diarré (dvs diarré orsakad av Entero Toxinbildande Escherichia Coli, som är en tarmbakterie).
   Man kan antingen bli vaccinerad på en vaccinations- eller vårdcentral eller få Dukoral utskrivet på recept och själv vaccinera sig hemma.

Hur verkar vaccinet?
Vaccinet stimulerar immunförsvaret i tarmen och skapar ett bra skydd mot kolera och ETEC-diarré.

Vilka bör vaccineras?
Vuxna och barn som ska besöka områden med risk för kolerasmitta och/eller diarrésjukdom orsakad av enterotoxinbildande Escherichia coli (ETEC).
   Barn och äldre resenärer tillhör de grupper där vaccination mot ETEC-diarré speciellt bör övervägas, eftersom de är känsligare för uttorkning.
   Vaccination bör även övervägas för de personer som har underliggande sjukdomar som skulle förvärras av diarré.

Hur intas vaccinet?
1 påse bikarbonatpulver som medföljer vaccinet löses upp i ett glas vatten och därefter blandas vaccinflaskans innehåll ner. Bikarbonatlösningens roll är att neutralisera magsyran som annars kan skada vaccinet.

När ska man vaccinera sig?
Första gången man vaccinerar sig med Dukoral behöver man ta två doser med minst en veckas mellanrum. Den andra dosen bör tas senast en vecka före avresan.

Biverkningar
Ett fåtal fall av milda mag/tarm biverkningar (orolig mage) har rapporterats. Denna reaktion beror på bikarbonatet.

Forskarna bakom vaccinet
Dukoral är resultatet av ett mångårigt forskningssamarbete mellan professorerna Jan Holmgren och Ann-Mari Svennerholm, båda verksamma vid Institutionen för Medicinsk Mikrobiologi och Immunologi vid Göteborgs Universitet och SBL Vaccin AB.

Pressmeddelande från SBL Vaccin (23 december 2002)
www.sblvaccin.se


Heta tips!
Jorden Runt´s nyhetsbrev
Om billigt flyg, ändrade visumregler, bra resesajter, tävlingar och mycket mer.
Hitta rätt guideböcker
Tips på billiga och bra guideböcker (även ordböcker och kartor).
Finn din flygbiljett
Fakta om och länkar till över 340 svenska resebyråer.
Backpackers Kit
Ger bland annat rabatt på boende runt om i världen.

| Om Jorden Runt | Annonsera | E-post |
© expedition Jorden Runt 2002