Packa pappas kappsäck
(eller några tips på hur man packar lätt)


Många resenärer som skall ge sig ut på sin första backpacker resa genom världen, ställer frågor i vårt debattforum om vad och hur mycket saker man skall ta med sig. Jag har sammanställt min packlista, för att ge er ett tips på hur man packar lätt (och rätt).
   Genom årens lopp har jag lärt mig vad jag behöver och vad jag inte behöver under en resa. Eftersom jag oftast reser så enkelt och billigt som möjligt, innebär det vanligen transporter med buss eller tåg. Vilka brukar vara överfulla i de billigaste avdelningarna.
   Då är det skönt att ha en liten väska/ryggsäck som är lätt att ta på eller av bussen/tåget. Så jag har väldigt lite i min packning.
   Annat var det under min första resa som tog mig till Kina, då hade jag fyllt upp en stor saftigt fet ryggsäck (skulle tippa på en 70-liters säck) och sedan visade det sig att jag inte använde ens hälften av sakerna jag släpat med mig.

Men som sagt så har jag genom årens lopp och ett tiotal långresor i framförallt Asien kommit fram till vad som passar just mig. Något av de viktigaste för mig är att ryggan/väskan är lätt och att jag kan ta med mig den in i buss och slipper lägga den i bagage utrymme under buss eller på taket.
   Det känns säkrare att ha den nära sig, men då måste man nog ned på en 40-50 liters väska/säck. De senaste resorna har jag använt en axelremsväska och sedan packat den utefter vad som får plats.
   Då gäller det att bara ta med det allra nödvändigaste. Det blir inte så många olika ombyten av kläder, utan tvättning av kläder cirka varannan/tredje dag är det som gäller. Som den riktiga budget resenären jag är så blir det naturligtvis handtvätt för mig och på de allra flesta billiga guest house i Asien finns det möjligheter att låna tvättbaljor.

Min packlista är ungefär som följer nedan och jag har listat vad jag brukar ha med mig i klädväg, men även små bra att ha saker som jag brukar ha nytta av under mina resor.
   Naturligtvis är packningen individuell och det går ju inte att säga att just min packlista är den rätta. Men se den som ett tips och vill du komma undan med en väldigt lätt packning, så är detta en bra vägledning.
   Eftersom jag är kille, så är den inriktad på killpackning, men det går ju lätt att byta ut vissa delar av den mot mer kvinnliga reskläder (sedan kommer det till en del kvinnligare toalett artiklar kan jag tänka mig och rakhyvel kanske inte kvinnor har så stor nytta av).
   Packlistan är tänkt för resa i ett varmare tropiskt land (tex i Asien, Afrika och Sydamerika).
   Mycket av det som är uppräknat nedan går att inhandla till billigt pris på första platsen du reser till (speciellt i Asien).
   Jag brukar som sagt få ner dessa saker i en axelremsväska (men även en ryggsäck under 50 liter borde gå fint).

Kläder - skor:
- 3 T-shirts
- 1-2 kortärmade skjortor
- 1 tunn långärmad bomullströja/skjorta
- 2-3 shorts
- 1-2 par tunna långbenta bomullsbyxor (finns att köpa i Asien till exempel)
- 4-5 kalsonger
- badkläder
- 3-4 par tunna bomulls strumpor
- 1 handduk
- 1 par sandaler/badtofflor
- 1 par gymnastik skor (funkar utmärkt att gå på djungeltreck med)
- 1 sarong (stort tunt bomullstygstycke med batik, bra att ha som tex överlakan då det sällan finns på billiga guest house). Sarong finns att köpa i många länder i Asien.

Reseapotek - toalettartiklar:
- tandborste
- tandkräm (finns små tuber att köpa överallt)
- deo
- tvål
- toapapper (finns vanligen ej på de billigare guest housen i Asien)
- rakhyvel+blad
- pincett
- liten sax (typ nagelsax)
- sårsprit
- plåster
- sterila kompresser (på svenskt apotek finns färdiga häftande kompresser som är väldans bra att ha och lättare att fästa på tex skrapsår och liknande än att sätta på vanlig kompress och sedan tejpa fast den).
- sårtejp (kirurgtejp på svenskt apotek)
- febertermometer
- ev malariatabletter
- solskyddsmedel
- fuktkräm

Övrigt bra att ha saker:
- ca 5 meters tvättlina (bra att spänna upp i rummet eller på bungalows veranda eftersom det inte alltid finns möjlighet att hänga upp tvättade kläder)
- någon sorts kniv (fällkniv eller multiverktyg)
- 1 liten ficklampa

1 liten ryggsäck (20-30 liter) att ha följande saker i och som man kan använda till dagsutflykter:
- 1 guidebok (helst en övergripande om flera länder om du skall resa runt till flera olika länder)
- 1 kompaktkamera (det blir oftast tillräckligt bra bilder med en liten kompaktkamera)
- filmrullar
- 1 walkman
- 1 pyttelitet reseväckarur (kan vara armbandsklocka som har alarm)
- 1 dagbok (att skriva dagbok, som man senare kan läsa i är roligt att ha)
- 1 skrivblock
- adressbok
- solglasögon

1 moneybelt (för pass, pengar, bankkort, biljetter, resecheckar, reseförsäkrings handlingar, vaccinationskort och liknande).
   Bär moneybältet under byxorna, vilket är den säkraste platsen. Du kan ha en plånbok/börs för pengar du behöver under dagen till mat, transporter och liknande.
   Håll inte på och krångla upp moneybältet i onödan på offentliga platser. Lär dig ditt passnummer utantill, eftersom du vanligen skall skriva det när du checkar in på ett hotell.
   Ta fotostatkopior på alla värdehandlingar innan resan och under resans gång. Innan du ger dig av tar du kopior på passet (sidan med uppgifterna om dig), bra att ha ifall du skulle bli av med passet och måste fixa ett nytt på svensk ambassad.
   Ta även kopior på flygbiljetter, vaccinationskort, reseförsäkrings handlingar och eventuella bankkort. Bra att ha om du skulle bli bestulen på någon av dessa saker, det underlättar i kontakt med till exempel flygbolag om man har en kopia på biljetten.
   Efterhand du reser är det även bra att ta kopia på inresestämplar du får i passet. När du lämnar landet så skall inresestämpelns nummer skrivas upp och har du blivit bestulen på passet kan det vara krångligt att få reda på detta nummer eftersom inte alla länders gränsposteringar är datoriserade.
   Ta två kopior och förvara en laddning kopior i din stora väska och den andra laddningen i din lilla väska (där du har kamera, walkman, filmer och liknande).

När så väskan är packad, är det bara att ge sig av ut på äventyret.
   Det finns säkert flera av er resenärer som läser detta som har tips på fler "bra att ha saker", så skicka gärna in det till mig (e-post längre ned) och jag lägger ut det på denna sida.
   Kanske har ni även en annan packlista än min som ni vill dela med er av. En annan packlista på nätet finns på Lotte´s sajt (hon brukar ofta vara inne i vårt debattforum och hjälpa till att svara på resefrågor):
http://hem.spray.se/xplore/packlist.htm

Förövrigt när det gäller packning, så var det en tjej som skrev i debattforumet ungefär såhär, på en fråga om hur mycket man skulle packa:
"lägg upp allt du tror att du kommer behöva på sängen, plocka sedan bort minst hälften och du börjar närma dig rätt storlek på din packning..."

Robert Karlsson

Ps.
Inom några dagar tänkte jag även lägga ut en krönika om vansinniga och/eller stora packningar jag har sett andra resenärer bära med sig. Jag har några roliga historier att delge på denna fronten.
   Kanske har även du någon historia om en galen, rolig, stor, jättelik packning/väska/ryggsäck som du sett en resenär släpa/bära på. Skicka i så fall in några rader om detta, så kommer det med i min krönika. Skicka ditt material till mig:
res@jordenrunt.nu

| Sajtkarta | Resebutiken | E-post | Rekommendera oss |
© expedition Jorden Runt 2001