Din Guide till Resebyråer och Flyg

Resebyråer   Jordenrunt resor   Flygbolag   Flygspråk   Annonsmarknad   Prisjämförelser   Mer flyg

Det finns många olika uttryck när det gäller flygningar och flygbiljetter som ibland kan vara svåra att förstå. Här reder vi ut begreppen om några av de vanligaste flygtermerna och ger dig även en del flygtips.

| Baggage allowance | Check-in | Flight Number | Flygbiljett | Flygbolag | Flygplats | Flygplatsskatt |
| Flygplatsvädret | Flygsäkerhet | Giltighetstid för biljetten | Handbagage | Högsäsong & lågsäsong |
| Jetlag | Mellanlandning | Ombokning av biljett | Open Jaw | Reconfirm ticket (återbekräfta biljetten) | Stopover | Tur och retur biljett |


Baggage allowance
På din flygbiljett står hur mycket bagage (i vikt) du får ha med dig. Vanligen är det 20 kg som gäller för det bagage du "checkar in", handbagaget räknas inte in i de 20 kg (flyger du första klass brukar du få ta 30 kg bagage).
   Har du övervikt (mer än 20 kg bagage), får du betala extra när du checkar in på flygplatsen. Summan för övervikt varierar lite från flygbolag till flygbolag.
   Dock skulle jag vilja säga, att har du mer än 20 kg bagage, ja då har du för mycket saker med dig och bör lämna kvar hälften hemma.

Check-in
På flygplatsen checkar du in i god tid, cirka 1-2 timmar före avgången. Där vägs ditt bagage och fraktas iväg till planet (efter incheckningen bär du bara med dig ditt handbagage). Din biljett kontrolleras, du får välja mellan avdelning för rökare eller icke rökare (dock är det fler och fler flygbolag som kör helt rökfritt) och du får boarding card.
   Vill du kunna välja en bra plats i planet (fönsterplats till exempel) bör du vara så tidigt ute som möjligt. Om du inte checkar in i tid, kan du i värsta fall mista din plats på planet.

Flight Number
Varje flygningen, var den än må ske i världen, har ett flygnummer (Flight Number). Detta för att förenkla hanteringen av flygtrafiken för flygtrafikledningen. Flygnumret börjar alltid med flygbolagets kod (två bokstäver eller siffra och bokstav).
   På din flygbiljett eller i flygtidtabeller står flight number och kan se ut såhär: SK 977. SK är koden för SAS och 977 betyder att det är flygningen från Arlanda till Bangkok, Thailand.
   Om du vill se en lista på världens flygbolags koder,
klicka här!

Flygbiljett
Du kan köpa ett antal olika sorters biljetter: enkel, tur och retur, jordenrunt, Open Jaw. Vilket du väljer beror mycket på var och hur du skall resa.
   Numera är biljetter så pass billiga att det sällan lönar sig att bara köpa en enkel biljett och köpa en biljett hem när du är på ditt resmål (tidigare var det så dyrt i Sverige att detta lönade sig, men sällan nu för tiden).
   När du köper biljett, tur och retur eller jordenrunt, hör efter innan du köper vad som gäller vid ombokningar: om du får boka om resdagar gratis eller om det kostar extra. Det är ofta så att man tycker bra om en plats och vill stanna längre än man planerat eller kanske inte tycker om en plats och vill flyga därifrån tidigare än planerat.
   Vissa biljetter kanske du inte får ändra avresedatum överhuvudtaget eller så kostar det en saftig slant. Jag köpte en tur och retur till Sydafrika med Brittish Airways och det visade sig att de ville ha 100 pund för att boka om hemresan.
Ta alltid kopior på biljetterna och förvara någon annanstans i packningen. Det underlättar om du till exempel skulle bli rånad på biljetten, att kunna visa upp för försäkringsbolag, flygbolag.
   Blir du av med din flygbiljett, gör först en polisanmälan och kontakta sedan ditt flygbolags kontor i det landet du befinner dig. Flygbolaget gör en utredning och kontaktar din resebyrå i Sverige och efter bekräftelse kan du få en ny biljett. De flesta flygbolag tar ut en kostnad för denna service.

Flygbolag
Vilket flygbolag som är bäst är svårt att ranka, men man kan naturligtvis säga att de gamla öststatsbolagen oftast har lite lägre standard när det gäller komfort och service (kvaliteten på planen och flygsäkerheten är nog ganska likvärdig). De tidigare öststatsbolagen är vanligen billigare än de västerländska (kan till exempel skilja upp till flera tusen på en resa till Thailand).
   Säkerhetsmässigt föreligger troligen de största riskerna att flyga inrikesflyg i tidigare Sovjetunionen, Afrika och Sydamerika.
   Klicka här för en utförlig länklista till världens flygbolags hemsidor.
   Varje flygbolag har en kod, bestående av två bokstäver (eller bokstav och siffra). Dessa används inom flygtrafiken världen runt för att hålla isär alla bolagen.
   Bland annat används de för att namnge alla olika flygningar (Flight Number) som görs i världen. Varje "Flight Number" börjar med flygbolagets kod, till exempel SK 977 = flygningen från Arlanda till Bangkok, Thailand med SAS. SK är koden för SAS.
   Här finns en fullständig lista på världens flygbolagskoder.

Flygplats
Kanske vill du veta hur du tar dig från flygplatsen in till stadens centrum, om du kan handla taxfree eller hur mycket flygplatsskatten är på. I vår länklista hittar du de flesta av världens flygplatsers hemsidor.
   All världens flygplatser har en kod bestående av tre bokstäver, gå hit för detaljerad lista på världens flygplatskoder.

Flygplatsskatt
Många flygplatser har flygplatsskatt, som du betalar när du flyger iväg (inte när du ankommer). Kontrollera hur mycket skatten är på, så att du har kvar pengar till den vid hemresan. Du betalar flygplatsskatten i lokal valuta och vanligen när du checkar in. Oftast gäller det bara utrikesflygningar, men det kan även gälla inrikesflyg.

Flygplatsvädret
Undrar du över vilket väder det just nu är på din destinations flygplats, i så fall hittar du länkar till flygplatsvädret här.

Flygsäkerhet
Att flyga är statistiskt sett det säkraste transportmedlet. Enligt statistik kan du flyga mer än 54 000 varv runt jorden innan du råkar ut för en krasch. Att jämföra med ungefär 47 000 varv med tåg, 4 500 varv med bil och 300 varv med motorcykel.
   Naturligtvis finns det vissa områden som är farligare att färdas på. Flyga inrikesflyg i Sydamerika, Afrika, vissa delar av Asien och i många av de forna Sovjetstaterna är vanskligare. Det kan bero på många olika faktorer: sämre underhållna plan, dåligt med reservdelar, äldre utrustning på flygplatser och flygledning.

Giltighetstid för biljetten
Om du köper en tur och retur biljett har den olika giltighetstid, vilket betyder att den har ett datum när du senast får flyga hem till Sverige igen. Det finns flera olika giltighetstider för biljetterna, de kan antingen gälla i 30 dagar, 45 dagar, fyra månader, sex månader eller ett år (även andra perioder kan förekomma).
   Har du till exempel en 30 dagars biljett, så måste du påbörja din hemresa senast 30 dagar efter ditt utresedatum från Sverige.
   Vilka tidsperioder som gäller för olika destinationer varierar mellan flygbolag. Vanligen är det 30 dagar, 45 dagar eller fyra månader som gäller för de billiga biljetterna. Ofta brukar det gå att förlänga giltighetstiden för biljetten, detta kan kosta mellan 500 och 1 000 kronor extra utöver det ordinarie biljettpriset.

Handbagage
Vanligen är det 5 kilo som är maxvikten för ditt handbagage (det du får ta med dig in i kabinen på planet, övrigt bagage checkar du in och det lastas i planets bagageutrymme). En mindre väska är okej att ta som handbagage och till exempel tax free kassar.

Högsäsong & lågsäsong
Året är indelat i olika säsonger av flygbolagen och antalet avgångar till olika destinationer och priserna kan variera från säsong till säsong.
   En period under året som oftast är en bra bit dyrare än andra delar av året är kring jul och nyår, då priserna på biljetterna är mellan 400 och 1 000 kronor dyrare (ibland ännu lite dyrare). Vanligen infaller denna högsäsong från 10-15 december och varar månaden ut eller en bit in i januari.
   Normalsäsongen är vanligen från oktober och fram till högsäsongen i december, sedan är det normalsäsong igen från januari och till ungefär mars/april.
   Reser du till Asien, Afrika eller Sydamerika är det ofta lågsäsong från april/maj och till slutet på september. Då brukar flygbolagen ofta ha special- eller kampanjpriser som är en bra bit billigare än vad det kostar under normalperioden.
   Priset på biljetten är baserat på under vilken säsong du reser från Sverige. Om du flyger iväg i oktober, men vill flyga hem strax innan jul, så räknas din biljett som en normalsäsongsbiljett och du betalar det priset. Om du vill flyga från sverige kring jul när det är högsäsong, men flyga hem i slutet på januari, så betalar du högsäsongspris för biljetten trots att det är normalsäsong när du flyger hem.

Jetlag
Om du reser långflygningar över flera tidszoner kan du drabbas av jetlag. Vilket innebär att du kommer i otakt i kroppsklockan, om det helt plötsligt är morgon när du brukar gå och lägga dig. För att så snabbt som möjligt komma rätt i tiden försök att anpassa dig direkt efter dygnsrytmen dit du rest.
   Om du till exempel anländer på morgonen efter en långflygning har du förhoppningsvis sovit några timmar under flygningen. Försök att hålla dig vaken hela dagen och inte lägga dig förrän på kvällen. På så vis kommer kroppen fortare att anpassa sig till dygnsrytmen på ditt resmål. Det kan ta allt från några dagar upp till en vecka att komma in i rätt rytm.
   När du reser hem får du ställa tillbaka kroppsklockan igen till svensk dygnsrytm.

Mellanlandning
Vanligen på längre flygningar, till exempel till Asien, Afrika eller Nord- & Sydamerika, ingår minst en mellanlandning under flygresan. I vissa fall stannar planet bara för att fylla på bensin och du får ga av planet en liten stund och sträcka på benen på flygplatsen. I andra fall kan det innebära att du byter flygplan och du får vänta en tid på flygplatsen på nästa flyg.
   Om du är tvungen att vänta i många timmar, kan du vanligen åka in till staden om du vill. Kolla upp detta innan du reser iväg, till vissa länder måste du ha visum även om du bara vill åka runt i staden under några timmar.
   Du kanske vill stanna några dagar på den plats du mellanlandar på. Men är du kvar längre än 24 timmar på en plats räknas det som ett stopover, det är andra regler som gäller för stopovers. I vissa biljetter är det inte tillåtet att ta stopovers under resan innan din slutgiltiga destination, i andra fall är det okej om du betalar en extra avgift (en del gånger får du även ta stopovers gratis).
   Hör med resebyrån vad som gäller för din biljetten.

Ombokning av biljett
Om du har en biljett med flera stopp (stopovers) under resans gång, skall du vanligen bestämma datunm för avresorna när du köper biljetten. Om du sedan vill ändra avgång under resans gång (du kanske vill stanna längre eller kortare period på någon plats) så är det olika regler som gäller beroende på flygbolag eller biljettyp.
   Vissa biljetter/flygbolag tillåter inte ombokning, på andra kan du mot en avgift göra en ombokning och för en del biljetter är det fria ombokningar. Sena ombokningar är alltid svårare, på grund av att flygningarna redan kan vara fullbokade. Hör med din resebyrå innan du köper biljetten.
   Om den avgången du vill ändra till är fullbokad, kan du i vissa fall ställa dig på väntelista (stand by) och hoppas på plats om någon bokar av sin plats. Det går även att som sista utväg åka ut till flygplatsen och hoppas på att någon inte dyker upp till flygningen (fast det är sällan man får plats på detta sätt).
   Du gör alla ändringar under resans gång, på ditt flygbolags kontor på den plats du befinner dig på.

Open Jaw
En biljett som gäller för resa ned till en destination och sedan hem igen från en annan destination. Till exempel flyg ned till Bangkok och sedan hem från Singapore (eller tvärtom).
   Dock gäller Open Jaw bara för flygningar med samma bolag åt båda hållen. Dessutom brukar det bara gå att köpa Open Jaw för flygningar till och från samma kontinent/världsdel: Asien eller Europa eller Sydamerika eller Afrika.
   Priset på denna biljett brukar vanligen vara 50 % av tur och retur priserna för de två destinationerna du väljer att flyga till och från.
   Prisexempel med ryska flygbolaget Aeroflot:
   Lägg ihop tur och retur priset för Bangkok (ca. 4 500 kr), med priset för Singapore (ca. 4 800 kr) och dela med två = 4 650 kr. Flyg ned till Bangkok och hem från Singapore med Aeroflot kostar alltså ungefär 4 650 kronor.

Reconfirm ticket (återbekräfta biljetten)
Senast 72 timmar före avgång skall du kontakta flygbolaget och bekräfta att du skall med. Detta gäller inte för första delen på en resa (till exempel ditresan på en tur och retur biljett) eller vid en mellanlandning som är kortare än 72 timmar.
   Om du inte bekräftar, kan du bli borttagen från passagerarlistan och din plats kan gå till någon som står på väntelistan (om planet är fullbokat).
   Kontrollera när du köper biljetten, om just det bolag du flyger med, har några andra regler när det gäller "reconfirm ticket".
   Även om du inte behöver återbekräfta biljetten, är det alltid bra att några dagar innan flygningen kontrollera med flygbolaget så att avresetiden är densamma. Klockslag för flygresor kan ändras av olika anledningar och det är inte roligt att missa ett flyg på grund av att man inte kollat eventuella förändringar. Flygbolaget kontaktar inte dig vid eventuella förändringar.

Stopover
Ett stopover är när du stannar mer än 24 timmar på en plats. Om du byter flyg på en plats och stannar där kortare än 24 timmar, räknas det som mellanlandning.
   Om du köper en flygbiljett, med flera stopp under resan för byte av flygplan/flygbolag, så kan det vara tillåtet att stanna på den platsen. Om du till exempel köper en biljett till Australien, så har alla flygbolag minst ett stopp under vägen för att tanka planet. I många fall kan du utan extra kostnad stanna på denna plats (tex. i Bangkok, Thailand eller Singapore).
   Hör med din resebyrå vilka regler som gäller för stopovers efter vägen, i vissa fall är det inte tillåtet, i andra fall får du betala en extra avgiften och för en del biljetter är det gratis att ta ut ett stopover.

Tur och retur biljett
Biljett som gäller för resa till och från en destination med ett reguljärt flygbolag. Du måste flyga tillbaka från samma destination, som du flög ned till.
   Det finns olika giltighetstid för biljetterna, vilket innebär att du måste flyga hem innan giltighetstiden har gått ut. Vanligen finns följande tidsramar för biljetter: 1 månad, 3 månader, 6 månader eller ett år (även andra tidsramar finns). Det blir lite dyrare, ju längre giltighetstid du väljer på biljett.


Robert Karlsson

| Jorden Runt: Startsida / Rese Guider / Resebyråer & Flyg | | Fakta för resebyråer |
© expedition Jorden Runt 2001