Mattias Klum (fotograf)      Fakta om Mattias      30 frågor      Böcker      Länkar

Från Uppsala till regnskogens djungler

Mattias Klum är en av världens bästa fotografer och hans bilder av djur, människor och natur har publicerats i tidskrifter världen över. Uppdragen och expeditionerna har bland annat fört honom till Asien, Afrika och Central- och Sydamerika.


Mattias och hans fru Monika, som också är fotograf

Mattias föddes 1968 i Uppsala och under uppväxtåren var han väldigt djurintresserad. Först ville han bli bonde, men insåg snart att ödlor, ormar och andra vilda djur var mycket mer intressanta än de djur som bonden föder upp.
   Vid 14 års ålder lånade han en kamera av sin far och från denna stund började "utbildningen" till att bli en av världens bästa fotografer och berättare.
   Han har genom åren skildrat såväl svensk som tropisk natur och företagit ett antal stora fotoexpeditioner till några av väldens mest otillgängliga platser. Hans fotografiska uppdrag har tagit honom till Central- och Sydamerika, Afrika och Asien. Regnskogar han besökt är bland annat på Borneo 1988 och 1995/96, Amazonas (Brasilien) och i Costa Rica 1991 och även till Nigerias djungler 1990.
   Mattias första stora uppdrag gick till Borneo (1988), då var han 20 år gammal. Tillsammans med en Punan jägare vandrade han i regnskogen under fem veckor. De kunde inte kommunicera med varandra, så de var under tystnad de tog sig fram genom djungeln.
   Punan jägaren bar endast med sig ett blåsrör, samtidigt som Mattias släpade på 47 kilo utrustning. Med sina kameror tog han ett stort antal bilder som världen häpnade över. Mattias "föll pladask" för omgivningen och kände att han måste tillbaka till Borneo igen.

Expedition Borneo
Under 14 månader från våren 1995 befann sig Mattias i Borneos regnskog och dokumenterade livet i regnskogen. De befann sig i de naturskyddade områdena Danum Valley och Crocker Range på den Malaysiska delen av Borneo (den östra delen av Borneo tillhör Indonesien).
   I expeditionens team ingick endast sju medlemmar: en koordinatör, kamera assistent, en teknisk assistent, Mattias, hans fru Monika, en ljudtekniker och en filmfotograf. De hade med sig 2 000 kg utrustning. Bland annat luftballonger, mat, kameror och solceller.
   De byggde 11 plattformer uppe bland trädens kronor (på höjder mellan 35 och 70 meter). Stor del av expeditionens tid bestod av väntan uppe på någon av plattformarna eller i gömslen, för att få så bra bilder av så många olika djur som möjligt. Som längst satt Mattias elva dygn i ett sträck i ett gömsle, allt för att inte röja sig för djuren omkring.
   Mattias hängde vid tillfällen också fastspänd under luftballongen och fotograferade djurlivet därifrån.
   Om Borneo säger Mattias: "Borneo - regnskogarnas regnskog - offantligt rik, till bredden fylld med otroliga anpassningar och oförklarliga under."

De asiatiska lejonen
Den senaste expeditionen var i Indien, där han och hans fru Monika under tre månader vistades i Girs nationalpark i västra Indien och skildrade samspelet mellan de asiatiska lejonen och Maldharifolket som bor sida vid sida i parken. Monika fotograferade bilderna av befolkningen.
   Under tre månader bodde de tillsammans med Maldahirfolket och under dagtid begav sig Mattias ut på dagsutflykter för att fotografera lejonen som lever i skogarna i parken. Antalet asiatiska lejon i vilt tillstånd har minskat drastiskt och numera finns endast ungefär 300 stycken kvar.
   Vanligen hade Mattias med sig tre kamerahus på varje dagsutflykt och han kunde fotografera djuren på avstånd mellan sex och 70 meter. Det gällde hela tiden att gå tyst och försiktigt fram, eftersom det bakom en buske eller ett träd kunde ligga en lejonhona med ungar. En Lejoninna med ungar kan vara väldigt farlig om hon blir överraskad och känner sig hotad.
   Vidare gjordes en film, som senare kommer på TV och även en bok (finns att köpa här, klicka på länken böcker längst upp). Därtill pågår just nu en bildutställning på Millesgården i Stockholm fram till 27 november 2000.


© Mattias Klum

Berättar genom ord och bild
Mattias är inte endast en fotograf, utan förmedlar sina intryck och upplevelser både genom ord och bild. Det har blivit ett flertal spännande böcker. Klicka på länken Böcker, längst upp på sidan, för att få mer fakta om dem.
   Han har tilldelats ett flertal olika stipendier och utmärkelser. Hans bilder har även publicerats i några av världens ledande tidskrifter. Bland annat har han som första svensk fått med en bild på National Geographics omslag (1997 års augustinummer, en bild av en silverbladsapa från Borneo).
   Ett urval av hans utställningar med material från expeditioner: National Art Gallery - Kuala Lumpur 1997, Naturhistoriska riksmuseet - Stockholm 1997-98, Konsthallen i Göteborg 1998, Pentax Forum Gallery - Tokyo 1997 och 1998, Konstmusset i Malmö 1998, Prins Eugens Waldemarsudde - Stockholm 2000 och Millesgården - Stockholm 2000 (utställningen på Millesgården pågår fram till 26 november 2000).

Text: Robert Karlsson (15 november 2000)
Bilder: Monika och Mattias Klum (ur boken: Den sköra tråden)

| Om Jorden Runt | Sajtkarta | Resebutiken | E-post | Rekommendera oss |
© expedition Jorden Runt 2000